’Piraten’ vill vara Sveriges Obama

Vad är egentligen Piratpartiet?

Det kan vara Rick Falkvinges eget enmansgig.

Eller en äkta nätrotsrörelse.

nätrot Trots att Rick Falkvinge är ordförande i Piratpartiet delar han ut valsedlar som vilken vanlig medlem som helst. Det är viktigt att alla i partiet engagerar sig.

Efter Barack Obamas framgångsrika valkampanj i USA började man tala om ”grassroots and netroots”, gräsrötter och nätrötter. Att hans kampanj lyckades ta hand om deras engagemang pekas ut som den viktigaste förklaringen till att USA fick sin förste svarte president.

Många svenska partier försöker kopiera framgångsreceptet. Piratpartiet lyckas bäst. Inför valet till EU-parlamentet blandas hård centralstyrning med omfattande delegering via nätet på ett nytt, och för svensk politik ganska omtumlande, sätt.

Åtminstone en gång per dag upplyses de 46 000 medlemmarna, Sveriges tredje största parti sett till medlemsantalet, om vad som förväntas av dem.

Exempelvis att lägga ut valsedlar.

I likhet med Obama satsar

Piratpartiet också på att det ska vara lätt att donera pengar till partiet. Extremt enkla instruktioner om hur man bär sig åt kombinerat med tydliga beskrivningar av vad partiet kan kosta på sig vid olika inkomstnivåer resulterade i april i gåvor på 342 846 kronor.

Precis som i amerikansk politik förväntar sig Piratpartiet att man är stolt över sitt ställningstagande. Den som regelbundet donerar pengar till partiet blir guldpirat och får en särskild banner att pryda hemsida eller blogg med.

Hjärnan bakom Piratpartiet är Rick, även kallad Rickard, Falkvinge, 37. Han föddes som Dick Augustsson och pluggade teknisk fysik på Chalmers utan att ta examen. Han är IT-entreprenör, som bland annat jobbat på ett Microsoft-ägt svenskt företag. Men numera ägnar han sig åt politik.

Piratpartiet grundades i januari 2006 och nu, 40 månader senare, försöker Falkvinge demokratisera det. Det finns en partistyrelse och två vice ordförande.

Enligt samstämmiga opinionsmätningar, den senaste från Novus opinion, kommer Piratpartiet att knipa en av de 18 svenska platserna i parlamentet. Den kommer dock inte att gå till Falkvinge utan till toppkandidaten vice ordförande Christian Engström.

Vad vill Piratpartiet? Här upphör samtliga likheter med Obama. De ser det som en kultur- och demokratigärning att göra nätet helt fritt. De vill begränsa upphovsrätten till fem år för kommersiellt bruk, noll år för privat bruk samt garantera den personliga integriteten i cyberrymden.

CIA fnyser. Eller ler i mjugg.

Följ ämnen i artikeln