Piratpartiets resultat är en sensation

Tänk dig ett parti som vill avskaffa patenten och begränsa upphovsrätten.

Dödstrist?

Men Piratpartiet är EU-valets största vinnare.

De har nosat upp något som de andra partierna inte sett.

Om man skulle rada upp Piratpartiets vallöften skulle de flesta vara överens om att flera av dem är urtråkiga. Jämför med gammelpartierna är piraternas erbjudande till väljarna dessutom väldigt begränsat.

Men de har uppenbarligen hittat något som de andra partierna inte sett. De har nosat upp ett frihetligt spår som attraherar framför allt unga.

Medan det gamla frihetspartiet, Moderaterna, hade sin största väljargrupp bland 65-plussarna har Piratpartiet nått de unga. Piraterna blev, enligt vallokalsundersökningarna, det största partiet för väljare under 30.

Det är en sensation. Och det kommer att sysselsätta strategerna i de etablerade partierna under de närmaste månaderna. Vad sa Piratpartiet, egentligen?

Utan inblandning

Unga, mer än andra, är medvetna om att de som är ute på nätet övervakas dygnet runt – varje sekund. Unga, mer än andra, vill leva sitt liv utan inblandning. Unga, mer än andra, vill ge etablissemanget ett finger.

Men det är inte hela förklaringen till Piratpartiets framgång i EU-valet. De har slagit an en frihetssträng som det ska bli mycket intressant att följa.

Valets andra segerparti är Miljöpartiet, näst störst bland de unga. Likheterna med piraterna är inte iögonfallande. Men även hos MP finns en tilltalande obändighet.

Till vinnarna hör även Folkpartiet som för andra gången på tio år satsade på Marit Paulsen. Det gav utdelning även den här gången.

Det kan verka långsökt men det finns likheter mellan Piratpartisterna, Miljöpartiet och Marit. De går sin egen väg. Och det är uppenbarligen ett vinnande koncept.

Större frihet

EU-valet går inte att jämföra med riksdagsvalet. Eftersom regeringsmakten inte står på spel känner väljarna större frihet. Ingen ska straffas, ingen belönas. Inte ens taktikröstning är nödvändig.

Det förklarar varför inget av de två dominerande partierna i Sverige tillhör vinnarna.

Moderaterna satsade allt vad tygen höll den sista veckan. Reinfeldt, Borg och Bildt, moderaternas populäraste företrädare, turnerade landet runt. På helsidesannonser vädjade statsministern till väljarna.

Medelmåttigt

Ändå blev resultatet medelmåttigt. Partiet ökar visserligen blygsamt jämfört med förra valet. Men jämfört med riksdagsvalet 2006 är det riktigt dåligt.

Socialdemokraterna satsade också, på mer än affischer inspirerade av Nordkorea. Men inte heller det gick hem. Sahlins första val som partiledare blev ingen katastrof. Men inte heller en framgång.

Följ ämnen i artikeln