Kokainmålet stoppat - igen

Den stora kokainrättegången har avbrutits helt.

Högsta domstolen ska nu avgöra om försvaret har rätt att ta del av all bevisning innan målet fortsätter.

Aftonbladet kunde i början på oktober avslöja att två colombianer i USA är dömda för samma försök att smuggla 713 kilo kokain som Jonas Oredsson, ensamseglaren Mauritz Andersson och en 30-årig man fälldes för av Stockholms tingsrätt.

Det betyder rimligen att någon av domarna är felaktig.

Efter viss juridisk förvirring fattade Svea hovrätt det enda rimliga beslutet: att denna del av det enorma knarkmålet skulle skjutas upp tills rättens parter hade fått klart för sig vad det egentligen är som pågår i USA.

Sveriges största knarkrättegång återupptogs igen efter tre veckor och har sedan dess pågått med övriga åtalspunkter, men i dag stoppades den helt.

Skälet är att hela målet nu är genomfört, bortsett från smuggelförsöket på de 713 kilona.

Vid ett möte med åklagare och advokater i går tillbakavisade hovrätten önskemålet om deldom gällande övriga åtalspunkter. Domstolen ansåg även att rättegången kunde fortsätta om det som ännu återstår. Detta trots att det amerikanska frågetecknet ännu återstår.

Detta uppskattade inte advokaterna. De argumenterade för att det är hopplöst att driva ett vettigt försvar om åklagarna lite då och då kan lägga fram eventuellt nya uppgifter som kommer trillande in från en annan del av världen.

Advokaterna vill att rättegången inte ska få fortsätta tills alla oklarheter är uppklarade.

Dessutom har advokat Johan Eriksson lyckats hitta den person som ska ha seglat med Andersson då denne skulle ta emot lasten. Ett viktigt vittne för advokatens klient, en av de tre som fälldes på denna åtalspunkt, en person som varit gåtfullt försvunnen i flera år.

Nu har det visat sig att mannen i fråga sitter häktad i Miami i ett helt annat narkotikaärende.

Alla oklarheter ledde till att samtliga inblandade advokater anmälde ett så kallat missnöje mot att hovrätten tillåter processen att rulla vidare.

I morse kom Svea hovrätts beslut: Högsta domstolen ska få avgöra vad som är rätt och vad som är fel.

Vad händer nu? Advokaterna har tills den 19 december på sig att lämna in sin skrift till HD. Det innebär att det inte kommer besked på den här sidan årsskiftet. Tills det står allt still.

Grundregeln är att en förundersökning ska vara avslutad innan en rättegång inleds. I och för sig kan den återupptas om ny, viktig information dyker upp under rättegången, men så har det inte varit i detta fall.

I denna egendomliga process har förundersökningen trots att åtal är väckt fortsatt att lågintensivt ticka på.

Är det rättssäkert? Har en åtalad en rimlig chans att försvara sig om han eller hon inte riktigt vet vilket material som kommer att läggas fram?

Det är denna principiellt viktiga fråga som högsta domstolen har att ta ställning till.