Är verkligen nätverket i Södertälje krossat?

Ligaledaren dömdes, som väntat, än en gång till livstids fängelse.

Men är verkligen insatsen mot Södertäljenätverket den stora framgång som polis och åklagare hävdar?

Det kan vid en första anblick se ut som att den maffialiknande organisationen har krossats då Södertälje tingsrätt i dag dömde 17 av de 18 åtalade till fängelse.

Inte minst då domstolen anser att åklagarna har lyckats bevisa att det faktiskt existerar ett kriminellt nätverk, vilket de åtalade har nekat till.

Att den utpekade ledaren kommer att tillbringa många år i fängelse är ytterligare en otvetydig framgång. Han döms till livstids fängelse för en osedvanligt lång och grov serie brott: däribland anstiftan till tre mord, grov utpressning, grovt rån och människorov.

Åklagarna känner nog även tillfredställelse över att en av ledarens närmaste män anser vara överbevisad om att ha utfört ett av de beordrade morden och att tre personer döms för medhjälp till ett dubbelmord på två bröder på en illegal spelklubb. 

Så långt ser domen ut som en fjäder i hatten för polisens stora insats mot den organiserade brottsligheten i Södertälje.

Men faktum är att det inte har gått att reda ut vilka mördarna på spelklubben är. De är ännu på fri fot. Och tre av de sex unga män som åtalades för medhjälp till dessa mord friades och dömdes endast för mindre allvarliga brott.

Dessutom frias en av de huvudåtalade, som i den första och efter jäv ogiltigförklarade rättegången dömdes till tolv års fängelse.

Och endast fyra ligamedlemmar är ännu häktade. Resten har undan för undan släppts, antingen för att de inte skulle dömas till fängelse eller för att straffen inte skulle bli länge än att de ansågs ha konsumerats av häktningstiden.

Att tro att samtliga dessa mer eller mindre grovt kriminellt belastade män nu vänder den organiserade brottsligheten ryggen är nog att vara optimistisk i överkant.

Åklagarnas problem är att det inte finns tekniska bevis. Inga fingeravtryck, inget dna, inga mordvapen.

I stället har de byggt en indiciekedja bestående av mejl och mobiltrafik, vilket räckte en förhållandevis lång bit på vägen.

Men det är nog för tidigt att hävda att nätverket har sprängts. Inte minst med tanke på att det finns skäl att befara att männen längst upp i hierarkin över huvud taget inte är identifierade. 

Följ ämnen i artikeln