Svenska folket vill ha sin kungafamilj

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-11-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kampanjen mot monarkin har inga utsikter att bli framgångsrik. Svenska folkets stöd för kungahuset är grundmurat.

Så vad ligger bakom? Kanske personlig pr för kampanjmakarna själva.

Folket gillar kungen, drottningen och de söta barnen. När Sifo i februari frågade svenska folket om de ville avskaffa monarkin svarade bara 16 procent ja.

Inte ens var femte svensk tycker att kungen ska byta jobb.

Det politiska etablissemanget gillar däremot inte kungen. När SVT förra året frågade riksdagens ledamöter om de ville behålla monarkin svarade en minoritet, 35 procent, ja.

Vågar inte driva frågan

De tre partier som i dag bildar regeringsunderlaget, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, vill alla införa republik. Men i brist på folkligt stöd avstår de från att driva frågan. Det finns ingen anledning att bli impopulär i onödan.

De konsulter som bestämt sig för att med gerilla-pr avskaffa kungahuset jobbar alltså i kraftig opinionsmässig motvind. De har inte folket med sig och det är de sannolikt mycket medvetna om.

Så vad ligger bakom den planerade kampanjen mot monarkin? Eftersom chanserna att lyckas är minimala måste det vara annat än framgång i själva sakfrågan, republik i stället för monarki.

De vill kanske synas

En möjlighet är personlig pr för kampanjmakarna själva. Det kommer att skrivas spaltmeter om dem i tidningarna. Vartenda debattprogram i tv och radio kommer att be dem vara med. Och varför inte? Att i en 1000-årig monarki med ett populärt kungahus säga att hovet bör kastas ut är spektakulärt.

En annan möjlighet är att pr-konsulterna drivs av idealism.

Att frågan om monarki eller republik är så viktig att de är beredda att jobba för nålpengar för förändring. Men hur troligt verkar det?

I Sverige förändras inte statsskicket över en natt. Enligt successionsordningen, en av grundlagarna, har kungens barn rätt till tronen. Enligt regeringsformen, en annan grundlag, är den som sitter på tronen också Sveriges statschef.

Håller de ut till 2007?

Grundlagarna kan bara ändras genom två likalydande riksdagsbeslut. Val måste hållas mellan dem. Att med lag avskaffa monarkin är alltså omöjligt före 2007. Håller pr-konsulterna ut så länge? Givetvis inte.

– Befria kungabarnen från slaveriet, säger Ulf Berg-ström på pr-byrån Gullers.

Visst, det låter sig sägas. Men problemet är att de inte vill bli befriade. Så sent som förra veckan sade den plikttrogna kronprinsessan att hon aldrig funderat på att hoppa av.

Kanske har konsulterna redan uppnått sitt syfte. Åtminstone två tidningar har redan skrivit om dem. Jag jobbar på en av dem.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln