Är italiensk mat närproducerad?

Det är nog så enkelt att mässa mantrat ”närproducerad mat”.

En hel del svårare att äta den.

Ingen kan väl ha undgått att ”närproducerat” är modenycken för dagen.

Tre statliga verk, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Konsumentverket, har fått uppdraget att trycka på oss uppfattningen om att närproducerat är det bästa för oss att äta.

Men inte en käft vet vad ordet betyder.

Här finns det guld att skära med täljknivar för den driftiga livsmedelsproducenten.

Ordet ”nära” eller någon kombo av ”när-” kan säkert sälja extra varor till okritiska konsumenter.

En läsare tipsade mig om Pelles pizza som stoltserar med att vara ”närbakad”. Den görs i Åhus och min tipsare köpte den i Ludvika.

Är 55 mil närproducerat?

Enligt Scan är all deras mat lokalproducerad och med det menas att den är gjord i Sverige, vilket för det första inte är sant eftersom man har en stor anläggning i Polen och för det andra är Sverige så avlångt att om mandelpotatisen från norraste Sverige är lokalproducerad för en skåning så är min själ tomaterna från Italien det också.

Eller är det den gräns som Bondens marknad satt upp; 25 mil från marknadsplatsen?

Då kan det bli ganska magert utbud i affärerna i Kiruna.

Fast man kan ju göra som Semper som anger att deras bananmangopuré är närproducerad eftersom frukten pressas i Eslöv.

Så kan man förstås resonera och därmed, som Persgården på Visingsö, förvandla dadlar till närproducerat genom att importera dem och förpacka dem.

Eller göra fikon till en lokal specialitet som det jämtländska Kretsloppshuset som märker sin fikonmarmelad med ”Jämtländskt mathantverk”.

Det märkliga är inte att så många vill doppa fingrarna i den lokala syltburken.

Det är däremot ytterst konstigt att statliga verk uppmanar oss att äta luftpastejer.

De kunde lika gärna ha sagt att vi bör äta god mat eller fin mat eller mat för 20 kronor.

Vettigare än så är inte den statliga uppmaningen.

Följ ämnen i artikeln