Storebror kommer att sätta dit ännu fler brottslingar

En dubbelmördare avslöjas av att han gjort sökningar på sin mammas dator.

Med nya lagar och ny teknik kommer det bara bli vanligare att brottslingar åker fast på det här sättet.

Och förespråkarna för att ge storebrorssamhället ännu större svängrum blir, dystert nog, snabbt fler.

Två män utan synbar koppling till varandra mördas med ett par års mellanrum.

Det är inte polisiärt enkelt att inse att det är en och samma gärningsman som ligger bakom båda dåden.

Dubbelmordet klarades upp genom att utredarna vände sig till Eniro och frågade om någon gjort en sökning på det senare offret.

Det visade sig att en slagning gjorts. IP-adressen tillhörde Wisam Khadims mammas dator.

Vi ser det här hända ofta. Ett av bevisen mot Carolin Stenvalls mördare Toni Alldén var hans inköp av alkohol på systemet. Inköp som gick att kartlägga med hjälp av dennes kreditkortsnummer.

Och flera mord har klarats upp med hjälp av övervakningskameror.

11 september och modern teknologi har gjort våra politiker ivriga. Hårdare lagar om telefonavlyssning av människor som inte är misstänkta, buggning innan brott begåtts, dna-register och utökade möjligheter till mobilspårning.

Justitieministrar och andra anhängare av denna utveckling har ofta påpekat att polisen måste få nya möjligheter att bekämpa den grova kriminaliteten.

De har bevisligen rätt i att ip-adresser, avlyssning och övervakning kan fälla terrorister och mördare.

Men även om jag har svårt att uppröras över att en dubbelmördare avslöjas av en sökning på en dator, så är brottsbekämpning ingen anledning att rättfärdiga vilka inskränkningar som helst i den personliga friheten.

De här inskränkningarna leder nämligen till ett sämre samhälle. De flesta av oss har rent mjöl i påsen, men bär även på pinsamheter vi inte vill bli kända.

Och övervakarna är inte helt pålitliga själva. Poliser läcker till kollegor, släktingar och press.

Det har förvisso funnits en del hysteriska över­toner i motståndet mot de nya lagarna. ”Vem som helst kan ta reda på allt om dig med några knapptryckningar”.

I själva verket handlar det ofta om uppgifter som har varit tillgängliga i årtionden – adress, telefonnummer och inkomst – och som numera även finns på nätet. Det finns med detta sagt all anledning att påpeka det farliga i att vi tycks närma oss ett system som Östtysklands regim utnyttjade med förtjusning.

Inte minst sedan ledarsidor och politiker efter självmordsbombaren i Stockholm blivit synnerligen intresserade av att stifta nya storebrorslagar.

Följ ämnen i artikeln