Mordet hotar hela Sveriges framtid

Vår framtid som civiliserat land står och faller med hur vi hanterar mordet i Landskrona.

Det får inte vara möjligt att komma undan med att slå ihjäl en 78-årig kvinna efter en incident på en parkeringsplats. En sån händelse måste ovillkorligen leda till en massiv polisinsats, följd av en rättsprocess enligt konstens alla regler. Här kan inte finnas utrymme för någon släpphänthet och inga konstruerade eftergifter med hänsyn till kulturella eller etniska faktorer.

Den som slår ihjäl en 78-årig kvinna på en parkeringsplats ska inte ha någon pardon att vänta. Om en sådan mördare slipper undan är vi inte längre på ett moraliskt sluttande plan, utan i fritt fall.

Ett land som inte klarar att rättsligt hantera en sådan händelse har förbrukat sitt förtroende, både gentemot sina medborgare och i omvärldens ögon. Det finns alltför många exempel på misslyckad rättsskipning. Landskrona får inte bli ytterligare ett sådant.

Samtidigt kokar nätet, folkdomstolen där vem som helst kan formulera vad som helst om vem som helst. Grottmänniskor med dator organiserar pöbelmobbar som för tankarna till samma medeltid som brukar tillskrivas hatobjektens referensramar. Den blodtörstiga lynchmentalitet som exponeras på de digitala galgbackarna är bitvis lika skrämmande som brottet i sig.

Samhällets utmaning ligger därför i att förhålla sig till det skuggkabinett av självutnämnda sheriffer som växer fram på nätet. Hur? Det är tiotusenkronorsfrågan.

Eller kanske snarare valfrågan.

För medan det aningslösa medel-Sverige fortsätter sjunga om fredagsmys pågår en parallell verklighet inom samma geografiska ramar. Det är starka och obehagliga krafter igång. Judar jagas i Malmö, mc-gängens makt växer, flera sorters fundamentalism vinner mark, laglöshet bor granne med vanmakt i storstädernas förorter, botten har gått ur skolan och arbetslösheten når snart tio procent.

Det var längesen man kände marken gunga under fötterna som i dag. Det står mycket på spel för lång tid framöver. Sveriges framtid handlar inte om ett sommarbröllop i sagans land, utan om vår gemensamma förmåga att tygla oss själva, skilja på individ och nationalitet, rättvisa och vedergällning, demokrati och mobbstyre.

Ska vi vara Sverige eller ska vi vara ett inskränkt litet kungadöme i frihetens utkant?

Det är valfrågan.

Följ ämnen i artikeln