Ett muslimskt spöke för EU

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Turkiet får förhandla om medlemskap - men i snigelfart

BRYSSEL

Här är mannen som splittrar EU, Turkiets premiärminister Recep Erdogan, 50.

Hans land är för stort. För fattigt. Och alldeles för muslimskt.

Möts av ett splittrat europa Turkiets premiärminister Recep Erdogan togs emot av ett stort polispådrag i Bryssel. Man vill inte riskera demonstrationer mot Turkiet som den i Köpenhamn i går.

Turkiet ansökte om medlemskap i EU långt före Sverige. Men medan vi varit med i tio år har turkarna inte ens påbörjat sina medlemsförhandlingar.

I dag säger EU:s ledare, som i går kväll diskuterade frågan på toppmötet i Bryssel, att Turkiet får inleda förhandlingarna den 3 oktober nästa år. Medlem får landet bli tidigast 2014.

En rad länder skulle dock helst vilja dra tillbaka löftet.

Ingen säger det offentligt, men hade Turkiet inte varit muslimskt skulle motståndet varit litet, rentav obefintligt. I det huvudsakligen kristna EU betraktas muslimerna av många som främmande, och skrämmande, fåglar.

Tyskt vetohot

Österrikes kansler Wolfgang Schüssel vill veta vem som ska betala för det turkiska medlemskapet. Danmark, Österrike och Frankrike påpekar att medlemsförhandlingarna måste få ta tid. Helst 20 år.

I Tyskland hotar kristdemokraten Edmund Stoiber att lägga in veto mot Turkiet om han vinner nästa val. I Frankrike har man diskuterat en folkomröstning i frågan.

Ett fattigt land

Turkiet är stort, 71 miljoner invånare. Befolkningsökningen gör att det snart är folkrikare än EU:s största land Tyskland. EU:s finkalibrerade maktbalans hotas, det gungar under fötterna på stormakter som Frankrike och Tyskland.

En tredje invändning mot Turkiet är att det är fattigt. Bruttonationalprodukten per person är en tiondel av den svenska. Att ta in Turkiet blir en dyr affär.

Men framför allt är det alltså ett muslimskt land med en muslimsk ledare.

Recep Erdogan är djupt troende, utbildad på en imamskola, ber minst tre gånger om dagen och förbjöd under sin tid som Istanbuls borgmästare alkohol i stadens lokaler.

Terrorvarning

Över 90 procent av turkarna är muslimer.

Erdogan har varnat för en muslimsk terroristvåg om de krav som ställs på Turkiet blir högre än som ställts på andra kandidater.

Det är inte säkert att de blir. Däremot ser takten i förhandlingarna ut att bli mycket maklig.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln