Hon vill räkna med tjejröster

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-01

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ulvskog startar ett feministiskt nätverk

Kvinnor, sträck på er! I nästa val blir era röster hårdvaluta.

Nu bildar även socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog ett feministiskt nätverk.

Slåss för tjejerna Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tycker förbättringarna i jämställdheten mellan könen går för långsamt. Det tänker hon ändra på med ett socialdemokratiskt feministiskt nätverk.

Man kan tycka att det är konstigt att en partisekreterare grundar en grupp som ska förändra det egna partiet. Deras uppgift är ju att hålla ihop organisationen, inte bilda fraktioner.

Men att Marita Ulvskog är i full gång med att bilda det socialdemokratiska feministiska nätverket Feminista är inte underligt. Det är smart.

Hälften av väljarna är kvinnor. Många av dem är, i likhet med Marita Ulvskog, missnöjda med att det går så långsamt. Makten, pengarna och bilen tillhör fortfarande männen. Medan dammsugaren förblir ett kvinnligt verktyg.

Flera nätverk

Frustrationen har lett till att en rad feministiska nätverk bildats på senare tid. Vänsterpartiets förra ordförande Gudrun Schyman far runt landet och uppmanar kvinnor att organisera sig och ta för sig. Margareta Winberg, nu ambassadör i Brasilien, och Göran Perssons förra hustru Annika Bahrtine, har både skrivit ett feministiskt manifest och bildat ett nätverk.

En tredje grupp är kvinnorna bakom Stödstrumporna, påtryckarna som gav gubbpartierna skrämselhicka i valet 1994. Nu umgås de, bland andra debattören Maria-Pia Boëthius och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström, med planer på att bilda ett feministiskt parti.

Striden om de kvinnliga rösterna i nästa val ser kort sagt ut att bli benhård. Den matchen har Marita Ulvskog, som blev partisekreterare i september, inga planer på att förlora.

Gerillagrupp

Vilka som ska ingå i nätverket är inte klart. Ulvskog tänker presentera sin feministiska gerillagrupp senast 8 mars nästa år, den internationella kvinnodagen. Men hon tänker sig kvinnor över hela fältet, från kulturpersonligheter till LO-medlemmar. Viktigast är att de får saker gjorda. Det är slutsnackat.

De flesta av riksdagens partier bekänner sig redan till feminismen, även centern och folkpartiet. Men bara tre partier har en övervikt av kvinnliga väljare; vänsterpartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna. Också ur det perspektivet är det viktigt för socialdemokraterna att skärpa sin kvinnliga profil. Vem vill förlora matchen om 3,5 miljoner kvinnoröster?

De kämpar om de kvinnliga väljarna

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln