Valet av ny S-ledare är i praktiken klart

Mattan ligger utrullad för Magdalena Andersson

Valet av S-ledare efter Stefan Löfven är nu i princip avgjort.

De tänkbara motkandidaterna har gett upp.

Sedan även det stora vänsterdistriktet Skåne sagt sitt ligger mattan utrullad för Magdalena Andersson.

Hittills har bara tre av Socialdemokraternas drygt tjugo partidistrikt sagt vem de vill ska efterträda Stefan Löfven som ny partiledare.

I onsdags sade Halland att de vill ha Magdalena Andersson. I torsdags följde Skaraborg upp. Under fredagen meddelade det stora partidistriktet i Skåne och SSU att de också vill ha ”Magda”. Samtidigt sade en av hennes potentiella medtävlare, Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, att han inte står till förfogande.

Skälen till att den nya S-ledaren kommer att heta Magdalena är åtminstone sju.

1. Ledningens utpekade kandidat. Partiledningen får inte alltid som den vill men i det här fallet verkar det bli så. Löfven har inte direkt pekat med hela handen men ändå låtit förstå att han ser finansministern som sin efterträdare.

2. Raketstart. Bara tio dagar efter Löfven meddelade att han fått nog fick Andersson sin första nominering. Två dagar senare hade ytterligare två tillkommit. Man kan utan minsta tvekan kalla det en smakstart för ”Magda” som i så fall blir sitt partis andra kvinnliga ordförande. Samma år som svensk demokrati firar sitt 100-årsjubileum.

3. Inte ett rött skynke. Den ibland högljudda, men mindre, vänsterfalangen inom S kommer att acceptera Magdalena Andersson. Det står klart sedan ett av de största partidisktriken, Skåne, det största distriktet i partivänstern, i stor enighet nominerat henne till ny partiledare.

Att ett annat vänsterdistrikt skulle kunna mobilisera ett motstånd och en motkandidat värd namnet, till henne är inte sannolikt.

”Magda” tillhör själv Stockholms läns partidistrikt, en avdelning som är stadigt parkerad på partiets högra sida.

Magdalena Andersson. Arkivbild.

4. Motkandidaterna har dragit sig tillbaka. Enligt uppgift till Aftonbladet sonderade två personer terrängen för att kandidera mot Andersson.

Den ena var alltså Ardalan Shekarabi som nu officiellt deklarerat att han inte står till förfogande. Han tillhör partihögern.

Anders Ygeman, energiminister, är ordförande i ett vänsterdistrikt, Stockholms stad. Men också han lade ner sedan stödet för en eventuell kandidatur från hans sida uppfattades som för svagt.

Andersson har alltså inga medtävlare. I alla fall inte än.

5. Klappat och klart - enligt partiet. Det finns en utbredd uppfattning inom socialdemokratin att valet redan är klart. Det blir ”Magda”, punkt slut.

Stridshästar som vädrar morgonluft saknas alltså. Det gynnar också Andersson.

6. Vill undvika nya strider. De processer som följde med Mona Sahlin och Håkan Juholts avgångar var långdragna, pinsamma och rev upp blodiga sår inom partiet. De tog lång tid innan de läkte.

Det vill inte Socialdemokraterna vara med om igen. I alla fall inte så länge de som var med då fortfarande finns med i leken.

7. Kompetent och erfaren. Det viktigaste argumentet är dock att Magdalena Andersson efter nära trettio år i politikens centrum, varav många i regeringskansliet, och sju år som finansminister har rätt kompetens och erfarenhet för uppdraget.

Magdalena Anderson är 54 år, tio år yngre än Löfven. Hon har jobbat som politisk tjänsteman i flera decennier men valdes in i rikdagen 2014. Eftersom hon hon varit finansminister sedan dess har hon dock aldrig tagit platsen i besittning.

Den nye S-ledaren väljs på partiets kongress i början av november. Därefter avgår Löfven som statsminister och riksdagen väljer en ny person på posten, kanske Magdalena Andersson. Hon blir i så fall Sveriges första kvinnliga statsminister.

Med allt detta sagt kommer brasklappen. Så här ser det ut just nu. Men i politiken kan det som bekant ändra sig snabbt. Där ligger inte alltid lagt kort.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.