Vi är också i krig – på sätt och vis

Ryssland är vår fiende, Ukraina vår vän

Ukrainakrisen innebär att Sverige också på sätt och vis befinner sig i krig.

Inte som krigförande part.

Men vi är mot Putin och för Ukraina och får betala för det.

Dagen efter Magdalena Andersson valts till statsminister läste hon upp sin regeringsförklaring i riksdagen. Där sade hon bland annat:

”Sverige kommer inte att stå passivt om en katastrof eller ett angrepp drabbar ett annat land i Norden eller i EU och vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om vi själva drabbas. ”

Formuleringen var på intet sätt förvånande. Det är en del av den säkerhetspolitiska linje som gäller enligt ganska lång tid tillbaka.

Men nu är vi där. Orden har blivit verklighet. När Ryssland tidigt i torsdags morse helt oprovocerat stövlade in i Ukraina valde vi sida.

Inte lite svenskt mjäkigt. Utan klart och rejält, trots att Ukraina varken är med i EU eller ligger i Norden.

Men i den här konflikten står grundläggande värden som demokrati och nationellt självbestämmande på spel och Sverige är en del av kriget mot Ryssland.

Inte som krigförande part. Det är, än så länge, bara Ukraina och angriparen Ryssland. Men genom ett ställningstagande som är solklart.

”Oprovocerat, olagligt, oförsvarligt”, betecknade Magdalena Andersson det ryska överfallet på Ukraina och deltog ett halvt dygn senare i beslutet om de hårdaste sanktionerna hittills mot Ryssland.

Kriget kommer att kosta. Även för oss, i det icke krigförande Sverige.

Vladimir Putin.

• Export av defensiva vapen. Exakt vad som avses med defensiva vapen är oklart. Det kan vara allt från fältsjukhus, minröjning och radar till mer offensivt liknande materiel.

För närvarande har försvarsminister Peter Hultqvist i uppdrag att be Försvarsmakten att ta fram en lista med vad Sverige skulle kunna bidra med. Oppositionen ligger på.

Ukrainas ambassadör i Sverige har bett om både defensiva vapen, finansiell och humanitär hjälp. Sverige stödjer redan Ukraina med en kvarts miljard kronor om året. Men det kan alltså bli mer.

• Minus i plånboken. Stockholmsbörsen har gått ner kraftigt sedan nyår. Moskvabörsen kraschade mer eller mindre dagen efter invasionen.

Det här påverkar inte bara företagen utan också småspararna, exempelvis pensionssparare. Aktiefonder tillhör Sveriges absolut vanligaste sparformer.

Man måste förutse att den finansiella oron fortsätter under överskålig tid. Det kommer att gå upp, och det kommer att gå ner.

Högre priser, svårt för företagen. Världsmarknadspriset på olja har redan lett till kraftigt höjda priser på bensin och diesel. Det finns ingen anledning att tro att den utvecklingen kommer att brytas.

Den europeiska elmarknadens koppling till priset på rysk gas gör att man också kan förvänta sig fortsatt höga priser på el.

Även matpriserna kan gå upp. Ukraina, Europas kornbord, är en av världens större producenter av vete.

Det finns också anledning att tro att Sveriges viktigaste handelspartners, varav många finns i EU, kommer påverkas negativt av krisen. Det smittar av sig på ett litet exportberoende land. Hur mycket är givetvis för tidigt att säga.

• Mer pengar till försvaret. Försvarsberedningen har snabbinkallats och ska den 15 mars ge sina synpunkter. Moderaterna vill ge försvarsmakten tre miljarder till.

Någon svensk neutralitet är det inte fråga om. Vi har valt sida. Straffar angriparen Ryssland, stödjer målet för deras aggression. Vi är på sätt och vis i krig. Utan att hålla i avtryckaren.


Ur Anderssons regeringsförklaring:

Den militära alliansfriheten tjänar vårt land väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. Sverige ska inte söka medlemskap i Nato. Sverige kommer inte att stå passivt om en katastrof eller ett angrepp drabbar ett annat land i Norden eller i EU och vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om vi själva drabbas. EU är Sveriges viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena. Vårt pågående ordförandeskap i OSSE ger Sverige möjlighet att värna den europeiska säkerhetsordningen.

Uppläst i riksdagen 30 november 2021

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.