Reinfeldt har lärt sig – av skandalerna

Fredrik Reinfeldt tycks ha lärt sig läxan.

Aldrig mer kommer han att låta sig överrumplas av svart arbetskraft eller obetalda skulder till staten.

Ingenting har märkt den relativt nybakade statsministern så som avhoppen för ett år sedan. Regeringen hade inte ens fyllt två veckor innan två ministrar, handels- och kulturministern, hoppat av under uppseendeväckande former.

Försiktig

Sedan dess har Fredrik Reinfeldt präglats av stor försiktighet. Både kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) och dåvarande handelsminister Sten Tolgfors (m) måste betraktas som säkra, om än ganska ospännande, kort.

I går när Reinfeldt presenterade sin tredje handelsminister på mindre än ett år valde han en annan strategi. Han tog tjuren vid hornen.

Ewa Björling är en spännande person. Något annat kan man inte säga om en kvinna vars intressen spänner från mekande med bilar till avancerad hiv-forskning.

Att hon dessutom kör för fort och har använt svartarbetare gör att Ewa Björling på en annan och mer framträdande post säkert skänkt färg åt ministerkollektivet.

Är inte hotad

Trots sina misstag hotas Björling inte av samma öde som Maria Borelius och Cecilia Stegö Chiló förra året. Det beror på att de gjordes kända redan från början. Fredrik Reinfeldt hade gjort sin läxa och undersökt den blivande ministern i förväg.

En ny generation

Att han ironiserade över media för sina kunskaper om Porschen och jordmassorna, liksom att en del andra tveksamheter utlämnades, tillhör spelet. Att peka ut syndabockar är ofta en framgångsrik strategi.

Fredrik Reinfeldt fostrar redan nu en ny generation statsråd, de som kan ta över när veteranerna lämnar. Eftersom siktet redan är inställt på att vinna valet 2010 är det klokt. Då är det inte säkert att erfarenheten i form av exempelvis Carl Bildt eller Beatrice Ask finns kvar.

Efter den senaste rockaden består regeringen av tolv man och tio kvinnor. Även på den punkten tycks Fredrik Reinfeldt vara på väg att lära sig läxan.

Följ ämnen i artikeln