Miljömuppar i finsalongerna

Han startade en revolution – och gjorde MP till tredje största partiet

Från miljömuppar till ett parti som vill ”modernisera Sverige”.

Från ett fyraprocentsparti – till Sveriges tredje största.

Aftonbladets Peter Kadhammar träffade hjärnan bakom förvandlingen. Och det är inte Maria Wetterstrand.

– Miljöpartiet och Moderaterna är de intressanta partierna i Sverige i dag. Vi är i ... rörelse, säger Magnus Johansson, Miljöpartiets valstrateg.

Tisdagen den 24 juni 2008 samlades sju miljöpartister på Hasseluddens spa utanför Stockholm. Magnus Johansson, sammankallande i partistyrelsen, ville presentera sina tankar inför EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010.

Den lilla gruppen bestod inte av partiets valda ledning utan av personer som Johansson hyste särskilt förtroende för, till exempel riksdagsmannen Mats Pertoft.

Johansson rapporterade att partiets nya organisation var klar – kansliet i Lund stängt (varför hade man alls öppnat kontor där? Barnsligt!), ny partisekreterare, ny chef på riksdagskansliet ...

En besvikelse

Miljöpartiet skulle i fortsättningen arbeta mer professionellt.

Riksdagsvalet 2006 hade varit en besvikelse. Klimatfrågan slog igenom för sent för att den skulle påverka resultatet. Men, berättade Johansson, attitydundersökningar visade att allmänheten blev allt positivare till Miljöpartiet.

Den lilla gruppen satte som mål att partiet ska få minst tolv procent av rösterna i riksdagsvalet 2010. Det målet godkändes sedan av partistyrelsen.

”De ville veta mer”

Gruppen gjorde en utredning som visade hur tolv procent skulle påverka varje valkrets i hela landet. Dokumentet, som är på 26 sidor, spreds inte i partiet. Det ”sipprade”.

Magnus Johansson använder det ordet när jag träffar honom över en kopp kaffe. (Han är uppväxt på samma gata i Eskilstuna som Maria Wetterstrand men är fem år yngre.)

– Hade vi skickat ut dokumentet skulle folk sagt: ”Det går inte.” Man blir problemorienterad. Nu hörde medlemmarna talas om det. De som var villiga och positiva ringde och ville veta mer. Vi öppnade för dem som hade ambitioner.

Johansson ledde en kulturrevolution. Miljöpartiet gick från att vara opposition till att vara ”samhällsbärare och ansvarstagare”. Också det är hans ord.

Ungefär samma formulering använder Moderaterna. Magnus Johansson är miljömupparnas svar på Moderaternas Per Schlingmann, strategen som rör sig ett par steg bakom partiledaren.

Störst stöd i storstäderna

Ordet miljömupp går knappast att använda längre. I ett internt strategidokument, godkänt av partistyrelsen i april 2007, konstateras att Miljöpartiet har störst stöd bland högutbildade, unga människor i storstäderna. Det är där man satsar, inte på skäggiga grönavågare i Norrlands inland.

Magnus Johansson jäser av självförtroende. Hösten 2001 låg partiet under tre procent i en del opinionsmätningar. Språkrören hette Matz Hammarström och Lotta Nilsson Hedström.

– Det funkar aldrig med dem, konstaterade vi.

”Modernisera Sverige”

Med de nya språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson klamrade miljöpartisterna sig kvar i riksdagen.

Och genom den nya strategin har partiet blivit en maktfaktor.

Inför årets val bestämde sig partiledningen för att satsa på temat ”dags att tänka nytt”.

– Sedan kände vi att vi måste gå ett steg till: Nu agerar vi.

Reklambyrån Lokomotiv kom på årets paroll, ”Modernisera Sverige”, ord som går på tvärs med mångas uppfattning av Miljöpartiet som landsbygdsromantiskt, häst och vagn, nej till allt nytt.

Johansson förväntar sig minst 10,48 procent av rösterna, alltså minst en fördubbling jämfört med valet 2006.

Och sedan? Han pratar om ett regeringsskifte men det är mest pliktskyldigt. Ingen kraft bakom orden. Magnus Johanssons sikte är ställt längre bort.

– Miljöpartiet och Moderaterna är de intressanta partierna i Sverige i dag. Vi är i ... rörelse. Det finns utrymme för tre relativt stora partier: Moderaterna som är ett individparti. Socialdemokraterna som är välfärdsivrare. Och Miljöpartiet som är grönt, pragmatiskt, ett parti för frihetlig vänster och solidariska liberaler. Det kommer att bli svårt att bilda regering utan oss.

”Fridolin tar över”

Nästa år avgår Wetterstrand och Eriksson som språkrör. Enligt Magnus Johansson är successionen redan klar.

– Gustav Fridolin tar över. Alla partier vill ha en Fridolin som står redo. Men vad har Centerpartiet efter Maud Olofsson? KD efter Hägglund?

År 2018 kan Fridolin eller Wetterstrand vara statsminister, säger Johansson.

– Det är lika verkligt som att någon annan skulle vara det.

Följ ämnen i artikeln