Hon är förpassad till politikens ytterkant

Gudrun Schyman, FI, siktar på riksdagen. Kommer hon inte in nu börjar arbetet inför valet 2014.Foto LOTTE FERNVALL

HUDDINGE. Gudrun Schyman stod i Huddinge Folkets hus i går kväll och talade inför en publik på 23 personer.

Hon hade stigit upp klockan fem på morgonen hemma i Skåne, tagit tåget från Malmö till Stockholm, det var försenat, hon hann precis i tid till ett torgmöte utanför Åhléns klockan 14, sedan fortsatte hon till Gustavsberg, därifrån till Sickla (en sammankomst som gick allmänheten förbi) och därefter alltså till Huddinge.

Efter mötet i Folkets hus skulle hon skynda till en manifestation för Afrikas horn eller något liknande i Kungsträdgården. Klockan var då närmare nio på kvällen.

– Jag vet ärligt talat inte riktigt vad det gäller, sa hon till mig.

Ytterst gällde det förstås att visa sig.

Feministiskt initiativ fick i förra valet 37 954 röster. Det gav 0,68 procent, ett

resultat så magert att partiet inte ens får sina röstsedlar betalda av det allmänna.

Feministiskt initiativ är förpassat till politikens kuriösa ytterkant.

När man hör Schyman inser man hur orättvist det är. Hon är en underbar talare som lustigt nog låter som en gammal journalfilm. Det beror på att hon talar med öppna vokaler, t-y-d-l-i-g-t, och betonar varje bokstav. Hon har något lärarinneaktigt över sig, en lärarinna som sett mycket och upplevt mycket och som med åren fått ett visst överseende både med omgivningens tokigheter och sina egna.

Hon har mer humor än förr.

Det hindrar henne inte från att med monumentalt självförtroende och många ord förklara hur saker och ting ligger till. Ju längre ett parti är från makten, desto lättare är det att lösa de stora problemen.

Schyman väcker publikens fantasi. Hon vädjar till det bästa i oss. Hon talar om demokratins kraft, att människan inte är där hennes skor står.

– Vi är där våra drömmar finns!

Valrörelsen, Schyman har upplevt många, är den blodfattigaste hon sett. Riksdagspartierna diskuterar på kamrersnivå och tidningarna är fyllda av privatekonomer.

Om FI kommer in blir det nytt liv i debatten. Och kommer FI inte in denna gång så blir det om fyra år, eller om fyra år igen.

Hur länge tänker du hålla på?

– Jag visste inte att det fanns en åldergräns!

Hon är bara 62.

– Är vi nu rustade inför söndagens val? frågade hon som avslutning och av de 23 gissar jag att 18 kommer att rösta på FI. Det var, som sådana brukar vara, ett möte främst för dem som redan bestämt sig.

Följ ämnen i artikeln