Mejla

Lena Mellin

Jonas Sjöstedt lurar väljarna

V-ledaren kommer inte att fälla regeringen – vad han än säger

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Jonas Sjöstedt skäller som en ilsken hund och vill fälla regeringen.

Det kommer inte att hända. I alla fall inte med Sjöstedt som V-ledare.

Jonas Sjöstedt går in på sista varvet som Vänsterpartiets ledare. Han avgår under den uppskjutna partikongressen i slutet av oktober och vill uppenbarligen sluta med flaggan i topp.

Om en vecka, den 1 juni, presenteras den utredning som regeringen, Liberalerna och Centern kom överens om i Januariavtalet. Den handlar om en översyn av lagen om anställningsskydd, en långkörare som stridsämne i svensk politik.

Enligt SVT:s Agenda kommer utredningen bland annat att föreslå att fem personer får undantag från turordningsreglerna först in, först ut. Idag är antalet två på arbetsplatser med högst tio anställda.
 

Det har fått Jonas Sjöstedt att högljutt hävda att Vänsterpartiet kommer att fälla regeringen tillsammans med SD, M och KD om förslaget läggs fram.

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet.
Foto: TT
Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet.

Med förlov sagt – Jonas Sjöstedt vet bättre. Det kommer inte att bli så. Han gapar och skriker i onödan. Eller, ännu värre, han bluffar väljarna eller för dem åtminstone bakom ljuset.

Skälen är följande:

1. Det som presenteras på måndag är ett utredningsförslag. Om det kommer att leda till en proposition, ett förslag, från regeringen till riksdagen återstår att se. Det är första förutsättningen för att Sjöstedt ska kunna fälla regeringen.

2. Det är inte bråttom. Enligt SVT föreslår utredningen att dess förslag träder i kraft 1 juli 2022, ett par månader före nästa val.

Mycket vatten hinner rinna under broarna innan dess. Nästan vad som helst kan hända under så lång tid, har vi lärt oss.

3. Förhandlingar pågår mellan arbetsgivarna i Svenskt näringsliv, LO och andra centralorganisationer på arbetsmarknaden.

Om de kommer fram till något på det här området är det det som kommer att gälla. I Sverige anses idealet vara att föredra att parterna kommer överens om arbetsmarknadens regler. Utan politisk inblandning.

Förhandlingarna har gått knackigt men kan ta ny fart inför hotet om politisk inblandning i det som framför allt facken anser är deras arena.

4. Om det så småningom skulle bli ett regeringsförslag som Vänsterpartiet anser är en krigsförklaring mot löntagare gäller det att samla en majoritet mot förslaget.

Om V krokar arm med ärkefienderna i SD och med Moderaterna och Kristdemokraterna finns en majoritet mot ett eventuellt regeringsförslag.

Men vad talar för det? De borgerliga partierna har i decennier varit emot den nuvarande utformningen av lagen om anställningsskydd, Las. Hur skulle de förklara för sina väljare att de plötsligt helt byter spår? Inte helt lätt, skulle jag vilja säga.

Moderatledaren Ulf Kristerssons iver lyste med sin frånvaro när han intervjuades i Sveriges radio.

5. Om ett eventuellt förslag mot förmodan röstas ner av riksdagen är de inte säkert att regeringen avgår.

Det är tvärtom ganska otroligt. Sedan Stefan Löfven blev statsminister 2014 har det funnits betydligt större anledningar för regeringen att kasta in handduken sedan deras förslag röstats bort av riksdagen. Exempelvis förslagen till statsbudget för 2015 och 2019.

I de fallen svalde regeringen stoltheten och regerade vidare. Oppositionen begärde inte heller misstroendevotum och ville alltså inte ställa saken på sin spets.

Att regeringen skulle avgå för att de röstas ner i riksdagen på grund av Las, vilket inte är ovanligt, förefaller ytterst otroligt.

6. Vill väljarna ha en regeringskris mitt i coronakrisen? Tror inte det. Det är tillräckligt mycket som gungar ändå.

De flesta, dock inte Jonas Sjöstedt verkar det som, minns också att det tog mer än fyra månader att få till en regering efter valet 2018. Det vill vi inte uppleva igen och särskilt inte just nu.

Jonas Sjöstedt skriker och bråkar – men han blåser också rökringar. Sannolikheten för att han ska lyckas fälla regeringen på grund av lagen om anställningsskydd, Las, under sina återstående månader som Vänsterpartiets ordförande måste betraktas som noll.

 

Så varför luras han, blåser rökringar, bullrar som en tom tunna? För att Vänsterpartiet tappar väljare till Socialdemokraterna och har gjort sedan coronakrisen blev akut.

V har tappat ett mer än 150 000 väljare till S sedan dess. Det gillar såklart inte Sjöstedt och hans motdrag är att förklara krig. Även om motståndaren inte behöver göra mer än att gäspa.

 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE