Lögner och brott i rikets högsta topp

Kristerssons omdöme prövas i ”ålaffären”

En av Ulf Kristerssons närmaste medarbetare har tjuvfiskat utrotningshotad ål och är dömd för brottet.

Han har ljugit för myndigheter vid minst två tillfällen.

Än har han anställningen kvar i statsministerns kansli.

En ministers närmaste medarbetare tituleras statssekreterare. PM Nilsson är sedan november statssekreterare för strategisk planering hos statsministern på Kristerssons kansli, statsrådsberedningen.

I september 2021, ett drygt år innan han inledde sin anställning hos Kristersson, tjuvfiskade PM Nilsson ål i Karlskrona skärgård. Han togs på bar gärning av utsända från Havs- och vattenmyndigheten.

Ålbeståndet i Sverige är svagt, och för att få fiska måste man ha särskilt tillstånd. Det hade inte PM Nilsson när han drog upp ål i Karlskrona skärgård.

 

Nu har det blåst upp en storm kring Nilsson som innan han blev statstjänsteman basade för tidningen Dagens Industris ledarredaktion. Tidigare har han bland annat chefat för Expressens motsvarighet.

I korthet handlar diskussionen om Nilssons lämplighet för sitt nuvarande jobb. Han har begått brott. Han har gett sig på en rödlistad art. Och han har ljugit för myndigheter.

Vi tar det punkt för punkt.

1. Tjuvfisket. Ägde alltså rum i Karlskrona skärgård 2021. Nilsson greps med ryssjor (fångstredskap) i båten men förnekade brott.

2. Rödlistad art. Den fisk Nilsson var ute efter var ål. Det är en rödlistad, dvs utrotningshotad, art. Beståndet har minskat med 95 procent de senaste decennierna enligt Patrik Svensson, författare till den uppmärksammade boken ”Ålevangeliet”.

Svensson kallar Nilssons fiske för ”en egoistisk omdömeslöshet”.

3. Ljög för myndigheter. Nilsson sade till Havs- och vattenmyndigheten att ryssjorna i båten inte var hans. Det var lögn nummer ett.

PM Nilsson.

Lite senare ljög han igen, då för polisen. Men efter ett par veckor tycks Nilsson påmint sig om att ärlighet varar längst och ringt upp dem och erkänt.
Den första lögnen har Nilsson förklarat med att han tyckte det var pinsamt att bli påkommen med tjuvfisket. Den andra berodde på att han överrumplats av polisens telefonsamtal. Trovärdigt? Döm själv.

 

Rättsligt är den här saken utagerad av att PM Nilsson erkänt och godtagit ett strafföreläggande på 38 800 kronor.

Men för den som jobbar i statsministerns kansli gäller inte bara juridiken. Där härskar även moralen. Kort sagt, kan Nilsson jobba kvar i rikets högsta ledning? Där brukar brott och lögn vara en dödlig cocktail.

Nilssons kamp för fisket, även tjuvfiske, kan ses som ett inslag i moderaternas frihetssträvanden. I alla fall om man är generös.

Storsintheten kan dock begränsas av att det handlar om just ål. Även statsministern talar varmt om klimatet och bidrar säkerligen inte till att fälla förbjudna arter under sina jaktturer.

 

Men att ljuga för myndigheter vid upprepade tillfällen? Först för Havs- och vattenmyndigheten. Och sedan för polisen. Det kan rimligen inte tolereras i det moderata parti som närmast upphöjt hårdare tag till religion. Att förneka brott fast man är skyldig, anstår det en anställd i statsministerns kansli? Inte i de flesta människors ögon.

Statsminister Ulf Kristersson (M)

 

Ulf Kristersson har hittills inte sagt varken bu eller bä om PM Nilssons framtid i hans innersta krets. Men snart måste han bestämma sig för vad som är värst, behålla eller sparka Nilsson.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.