De förbereder sig för det värsta

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-28

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det officiella Sverige förbereder sig för en katastrof av en omfattning som vi inte vill föreställa oss.

Tyvärr kan Göran Persson och andras uttalanden inte tolkas på något annat sätt.

Inga företrädare för statsförvaltningen ville igår ha någon som helst officiell uppfattning om hur många svenskar som kan ha skadats eller omkommit i katastrofområdet.

- Jag vet inte om någon kan föreställa sig dimensionerna av den här olyckan, sa exempelvis statsminister Göran Persson.

Planerar för många drabbade

Men det står fullkomligt klart att all planering utgår från att fler svenskar än vi vill tänka på har skadats eller mist livet av jättevågorna. På något annat sätt går det inte att uppfatta de insatser som utrikesdepartementet och en rad myndigheter planerar.

Idag, eller i morgon, reser en så kallad identifieringskommission till Thailand för att hjälpa till att identifiera de döda svenskarna. Normalt sett ingår fem personer i en sådan grupp, men UD utesluter inte att det nu kan bli fråga om fler rättsläkare, rättstandläkare och kriminalpoliser.

Regeringen har tidigare utsatts för kritik för att den inte ställt upp och flugit hem svenska resenärer från katastrofområden. Nu tog man det säkra före det osäkra och meddelade redan innan resebyråerna begärt hjälp att regeringen självfallet ställer upp om det behövs.

Psykologer skickas ner

Till det ska läggas att ett särskilt kriscentrum inrättats på utrikesdepartementet, extraordinära konsulat inrättas på flygplatser i Thailand och extrapersonal flygs till ambassaderna i Thailand och Sri Lanka.

Psykologhjälp ska skickas ner som stöd till de svenskar som förlorat eller skilts från sina anhöriga.

Det offentliga Sverige, där Göran Persson redan bär mörk slips, förbereder sig kort sagt för en katastrof vars omfattning de säkert redan har en uppfattning om. Men som de inte vill berätta om innan uppgifterna är mer säkra än de är idag.

Fler artiklar:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln