Bra för V – inte för de rödgröna

Fokus på oenighet för Ohly

För vänsterledaren gick grillningen bra.

Men som representant för de rödgröna var SVT:s utfrågning med Lars Ohly på gränsen till katastrof.

Lars Ohly gör nästan alltid bra i från sig i tv. Han är rak, han talar lättfattligt utan att vara fånig och han kostar på sig att visa att han är mer än en toppolitiker. Exempelvis att han är lidelsefullt intresserad av fotboll.

För vänsterledaren Ohly gick SVT:s partiledarutfrågning enligt plan. Han kan sin politik och han kan förklara varför han och Vänsterpartiet tycker som de gör.

På frågan om vi har för låga skatter i Sverige svarade Ohly exempelvis:

– Nej, vi har för lite välfärd.

Med några få ord flyttade V-ledaren alltså fokus från kalla, läskiga skatter till varm, härlig välfärd. Elegant.

Men som representant för alliansens utmanare, det rödgröna alternativet, gick utfrågningen inte alls planenligt. Det var närmast en katastrof eftersom de flesta frågorna – och svaren – kretsade kring vad Lars Ohly är oense med sina rödgröna kamrater om.

Fler pappamånader. Där finns ingen överenskommelse mellan de tre partierna, men Ohly kommer att slåss hårt för att fler månader öronmärks till pappan. Även om det kräver att landets småbarnsfamiljer införskaffar bröstmjölkspumpar.

Betyg i sjuan. De rödgröna är överens men Ohly tycker inte om överenskommelsen. Han vill inte ha betyg. Att han vek sig beror på löftet om 6 000 fler lärare.

Friskolorna. Vänsterpartiet vill avskaffa dem men det vill inte de rödgröna.

Vikarieskatt. Vänsterpartiet vill ha en straffskatt, fem procentenheter högre arbetsgivaravgift, på anställningsformen ”allmän visstidsanställning”. Det vill inte de rödgröna.

Skatt på förmögna. De rödgröna vill höja skatten för förmögna med fyra miljarder men är inte överens om hur. Vänsterpartiet tror det blir svårt att klara det utan att dra in villor och småhus. Miljöpartiet är emot. Vänsterpartiet tänker inte gå med på att det så kallade miljardärsundantaget i förmögenhetsskatten, som S och C införde, återkommer.

Rättspolitiken. När det gäller påföljder för brott har S, V och MP inget gemensamt program.

Det kan finnas partiegoistiska skäl till att Ohly påminner om att de rödgröna inte är överens i alla frågor. Han måste mobilisera sina väljare, skillnaderna måste fram i ljuset.

Men det kan också vara så att han planerar för en framtid där de tre rödgröna partierna fortsätter i opposition. Och då finns det ingen anledning att nu sudda ut skillnaderna. Tvärtom.

Lite lustigt var det att Ohly i flera fall sa exakt samma sak som Fredrik Reinfeldt. Det gäller bland annat mer makt åt patienter och anställda i den offentliga sektorn, vikten av att inte bara bekämpa brott utan också orsaken till brott, katastrofen att så många lämnar skolan utan att kunna gå vidare till gymnasiet.

En intressant utfrågning. Men kanske inte på det sätt som Lars Ohly hade tänkt sig.

Följ ämnen i artikeln