Läsarnas seger över politikerna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-02-24

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu stoppas statsrådens lyxpensioner

182610 Aftonbladet-läsare fick rätt. Nu skärps reglerna för statsrådens pensioner.

Men bara för nya ministrar.

I en artikelserie i höstas beskrev Aftonbladet ministrarnas, statssekreterarnas, generaldirektörernas och riksdagsledamöternas förmånliga pensioner.

Regeringen har ändrat sig

Allra bäst är villkoren för statsråden. Efter sex tjänsteår kan de kvittera ut pension, så kallad inkomstgaranti, ända tills de fyller 65.

Protesterna lät inte vänta på sig. Efter bara en vecka hade 182000 personer skrivit på protestlistor som lämnades över till Gunnar Lund, då biträdande finansminister och ansvarig för regeringens pensioner.

Men Lund tyckte att protesterna var onödiga.

-Summa summarum står jag och regeringen fast vid att det i allt väsentligt är rimligt, sade han.

Ett halvår senare har regeringen ändrat sig. I dag klubbar regeringen på förslag av Lunds efterträdare Sven-Erik Österberg skärpningar. Efter den 1 april måste ministrarna ha fyllt 50 år innan de får rätt till inkomstgaranti, pension innan man är pensionär.

45000 kronor i månaden

Men förändringen gäller bara nya statsråd. De som sitter i regeringen i dag behåller sina gamla förmåner.

Det betyder att biträdande näringsminister Ulrica Messing, 37, näringsminister Thomas Östros och energiminister Mona Sahlin, 47, fortfarande kan lämna regeringen med 45000 kronor i månaden på fickan tills de blir ålderspensionärer. Förutsättningen är att de inte tar ett nytt jobb. Den nya lönen samordnas i så fall med pensionen.

Det är bra att regeringen ändrar sig. Det är inte rimligt att helt andra villkor gäller för statsråd än för vanligt folk.

Budskapet till allmänheten är solklart. Jobba så länge du kan, det är bra för både dig och samhällsekonomin. En premie i det nya pensionssystemet gör att pensionen tar ett rejält skutt upp om man går i pension vid 67 i stället för vid 65.

Mindre stötande system

Men samma regler gäller alltså inte för statsråd. Det nuvarande systemet är groteskt eftersom det gör det möjligt för ministrar i 30-årsåldern att kvittera ut pension i över tre decennier innan de äntligen blir ålderspensionärer.

Det nya systemet är mindre stötande. Men fortfarande avsevärt generösare än det som gäller för vanligt folk.

I somras hävdade regeringen att man gott kunde behålla det gamla systemet eftersom ingen utnyttjade det. Nu har de kommit på andra - och bättre - tankar. Det tackar vi för.

Reglerna ska ändras i april

De behåller sina förmåner

Tidigare:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln