Jag skäms å dina vägnar, Fredrick

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Idag för 129 år sedan upptäcktes "Skräck", sex dagar efter dess bror "Fruktan". Jag syftar på planeten Mars två månar. Fjärde stenen från solen är som bekant döpt efter den romerska krigsguden Mars (grekiska Ares). När Ares vandrade på krigsfältet brukade han ha sällskap av sönerna Phobos (Skräck) och Deimos (Fruktan), så när det visade sig att planeten Mars hade två "söner" var namnvalet givet.

Stackars Mars! En lugn planet där det varken finns katjusjaraketer eller F16-plan som får bära namnet av våra brutala gudar. Babylonerna kallade planeten Nergal efter förstörelsens gud. Hinduerna döpte den efter krigsguden Mangala. All denna projicering bara på grund av planetens röda färg. Snacka om interplanetär rasism!

Skräck och Fruktan är nu på var sin sida om den libanesiska gränsen.

Vapenvilan känns just som en vila; fikarast för gudarna innan de fortsätter. Betydelsen av "Hizbollah" (Guds parti) känns plötsligt logiskt.

Att Hizbollah och Israel pucklar på varann förvånar inte. Märkligt är det dock att en svensk politiker som CUF-ordföranden Fredrick Federley stolt berättar att han ger pengar till Israels armé.

Vet han om att Israel håller tusentals palestinier (många är minderåriga) fängslade utan rättegång? Vet han att även de som inte är i fängelse är fängslade i världens största läger, omgivna av väggar, vägspärrar och dryga soldater?

En irländsk dam berättade förra året för mig om hur hon med egna ögon hade sett hur en födande kvinna på väg till sjukhus vägrades att åka genom en vägspärr. Jag minns inte om det var kvinnan eller hennes tvillingar som dog.

Spelar det någon roll Federley?

Vi bojkottade Sydafrika på grund av apartheid, men ett land som anser det vara rimligt att tusen civila araber går åt för räddandet av två israeliska soldater ska visst stödjas.

Det har sagts att Hizbollah har skjutit raketer från civila områden. Om det stämmer har islamisterna visat sin feghet och brist på omtanke om Libanons befolkning. Men även i många amerikanska actionfilmer finns en scen där skurken rycker åt sig ett barn som han skyddar sig bakom. Aldrig har väl hjälten mumlat "ah, fuck it" och skjutit mot ungen för att komma åt skurken?

Såg en sajt där man kan donera pizza till IDF:s (Israeli defence force) soldater. På pizzaIDF.org finns bilden på några soldater som blickar mot horisonten, en oviss framtid och en gigantisk pizzaslice som photoshoppats dit!

Det finns även en burgerIDF-sajt.

Saknas bara pornIDF.org, sajten där man kan donera nattlektyr till soldaterna. Mätt efter pizzorna vill grabbarna kanske slappna av och rensa skallen. För att få bort bilden av Nasty Nasrallah från näthinnan behövs kvalitetsporr med snygga modeller på glansigt papper.

Eller vad sägs om hashishIDF.org? När jag reste i Indien kryllade det av israeler som sökte sol, bad och glömska. Det röktes på rätt bra. Varför inte finansiera leverans av indiska chillumpipor, Federley? Det skulle definitivt uppskattas.

Federley skulle säkert aldrig öppet stödja knark- och sexindustrin, men krigsindustrin är tydligen okej.

Alla ni som ger 18 dollar (18 är inom judendomen en symbol för liv) till IDF kunde väl ha gett pengarna till en fredsorganisation? Det finns israelisk-palestinska sådana.

Ares och hans söner vandrar än en gång sida vid sida på den rödaste av alla planeter. Vi kallar Mars för den röda planeten när det är vår jord som regelbundet vattnas med blod. Hebréerna kallade Mars för Ma"adim; "den som rodnar", men det är snarare jordborna som borde rodna av skam. Jag skäms å dina vägnar, Fredrick.

Nima Daryamadj

Följ ämnen i artikeln