Tilltagande kaos i USA gör Putin till vinnare

Kongressledamoten Matt Gaetz.

Ordet bananrepublik och USA blir alltmer synonymt.

När en enda kongressledamot förlamar hela det politiska systemet utifrån personliga hämndmotiv har den demokratiska rötan gått väldigt långt.

Men det finns en vinnare på det politiska kaoset i USA; Rysslands Vladimir Putin.

Sällan har ett mer flagrant exempel skådats på hur ett politiskt parti, i det här fallet republikanerna, skjuter sig själva i foten.

Problemet är att den här kulan också avger ett antal farliga rikoschetter.

Matt Gaetz, republikansk ledamot från Florida har sedan länge legat i personlig fejd med Kevin McCarthy.

Han såg till att de i vintras krävdes 15 omröstningar innan McCarthy godkändes som kongressens talman. Han såg dessutom till att införa en ny regel som säger att det räcker med att en enda ledamot kräver det så ska det hållas en ny förtroendeomröstning om talmannens jobb.

När McCarthy gjorde det som en talman förväntas göra, samarbeta över partigränserna för att se till att den amerikanska staten kan finansieras, utlöste Gaetz sin straffklausul.

Talmannen är inte vilken post som helst. Hen är nummer tre i USA:s successionsordning efter presidenten och vicepresidenten.

Utan talman förlamas det politiska arbetet i kongressen. Inga politiska förslag eller nya lagar kan läggas fram. Förmodligen är det därför det aldrig tidigare inträffat att en sittande talman fått sparken.

När man vidtar en så drastisk åtgärd har man rimligen en plan för fortsättningen.

Men nej. Det har varken Gaetz eller det republikanska partiet.

Kevin McCarthy har sparkats som talman.

Förvirring

Så stor var förvirringen om vad som nu ska hända efter beslutet i går kväll att kongressen tar paus till nästa vecka innan det bestämts hur man ska gå vidare.

I praktiken var det Gaetz och sju andra republikaner långt ut på partiets högerflygel som genomförde revolten mot den stora republikanska majoritetens vilja. Det kunde de göra eftersom även demokraterna röstade för att avsätta McCarthy. En sådan chans att skada det republikanska partiet kunde man inte låta passera ogjord.

Följderna av den här politiska farsen kan bli ytterst allvarliga.

*Den budgetuppgörelse som klubbades i sista stund under helgen gör att staten har pengar för att fungera som vanligt fram till den 17 november. Sedan blir det tvärstopp om inte en ny uppgörelse antas. Eftersom majoriteten i kongressen är delad mellan de två stora partierna måste de samarbeta för att en ny budget ska kunna bli verklighet. 

Men alla sådana samtal har nu avstannat i väntan på att en ny talman ska väljas. Det kan ske tidigast nästa vecka men det kan också ta betydligt längre tid om inte den republikanska majoriteten kan enas bakom ett namn.

*McCarthy gjorde en uppgörelse med president Biden om ett fortsatt stöd till Ukraina. Pengarna, 60 miljarder kronor, plockades bort ur den tillfälliga budget som klubbades den gångna helgen men McCarthys löfte gjorde att Biden ändå kunde känna sig rätt säker på att pengarna skulle klubbas i ett senare skede.

Putin är den som tjänar på kaoset, skriver Wolfgang Hansson.

Värdelöst löfte

Nu är McCarthys löfte inget värt. Förhandlingarna om fortsatt stöd till Ukraina får börja om. Vad som händer då är det ingen som vet.

Något som får Vladimir Putin att gnugga händerna av förtjusning och stärker hans övertygelse att tiden talar till Rysslands fördel i kriget. Det är USA som står för merparten av det militära stödet till Ukraina. Om USA drar ner på stödet kan det få direkta återverkningar på slagfältet i Ukraina längre fram. Det kan också bidra till att de i Europa som opponerar sig mot mer stöd till Ukraina får mer luft under vingarna.

*Amerikanernas förtroende för kongressen är redan lågt men lär nu nå en ny bottennotering. I stället för att styra landet på ett effektivt sätt och sätta det amerikanska folkets intressen främst har Gaetz och hans kompisar visat att de hellre använder sina maktpositioner för att positionera sig inför nästa val.

Det verkar finnas någon slags tro hos de extrema, Trumptrogna kongressmännen att ju mer kaos USA befinner sig i desto större chans att deras älskling Donald Trump ska kunna flytta tillbaka in i Vita huset och att fler extrema republikaner ska få väljarnas förtroende.

Kaoset sprider sig

För oss i Sverige och resten av världen är det extremt oroande när kaoset sprider sig i den supermakt som vi alla är beroende av. Särskilt i ett så instabilt geopolitiskt läge som nu.

Förutom kriget i Ukraina har vi den ökade spänningen mellan USA och Kina om Taiwan samt behovet av att samarbeta mot klimatförändringarna.

I USA har vi en överlägsen kandidat i det republikanska fältet som har fyra åtal hängande över sig. Donald Trump är dessutom just nu inbegripen i en rättegång i New York där han är misstänkt för bedrägligt beteende och riskerar böter på över två miljarder kronor.

Demokraternas hopp utgörs av Joe Biden som fyller 82 nästa år och där åldern syns väldigt tydligt både fysiskt och i hans verbala kapacitet. Han har även ett hot om riksrätt hängande över sig.

De närmaste framtidsutsikter för supermakten i väst ser inte lysande ut.

Världen behöver ett USA som kan uppträda som en ledare. Inte ett mecka för kaos.