Så ska hon vinna valet

Här är Sahlins vallöften

Mona Sahlin har lagt upp strategin.

Hon spelar med säkra kort.

Valet om 399 dagar får inte förloras.

Sedan Mona Sahlin blev S-ledare 2007 har hon lagt sina sommartal samma dag som Fredrik Reinfeldt hållit sitt.

Det var feltänkt. Oppositions-

ledaren hamnade givetvis i skymundan av statsministern. Förra året och året dessförinnan.

Ny strategi

I år valde hon en egen dag. Och den som räknar dagens spaltmeter kommer att finna att hon fick mer utrymme än tidigare. Och varför sommartalar en partiledare om

inte för att märkas?

Mona ska ta revansch

Men den nya datumstrategin är inte det enda tecknet på att Sahlin är tillbaka på banan efter en medioker i vår.

Sahlin är som bäst i valrörelser och nu har hon bestämt att valrörelsen har startat. All den energi som hon kan uppbringa kommer att användas för att hon i september nästa år ska bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Man kan redan ana konturerna av en plan. Och den stavas safety first.

Under sitt halvtimmeslånga, stundtals bitska, tal levererade Mona Sahlin flera vallöften. Inget var särskilt nytt, hon har sagt det mesta förut.

Kvinnolönerna ska upp.

Underhållsstödet ska höjas.

Det behövs en lag om rätt att jobba heltid.

All vård och utbildning som betalas med skattepengar ska kvalitetskontrolleras. De som inte är tillräckligt bra ska straffas.

Bolagsstyrelser ska till minst 40 procent bestå av kvinnor.

Föräldraförsäkringen ska delas i tre delar, en för vardera föräldern och en valfri.

Med två undantag ska inga skatter sänkas, verksamheten i kommuner och landsting har företräde. (Undantagen är pensionärers inkomstskatt och skatt på reavinster från hus och lägenhetsförsäljningar).

Bryr sig om på kärnväljarna

Ser ni mönstret? Sahlin riktar målmedvetet in sig mot de grupper där Socialdemokraterna och hon själv är starka. Kvinnor. Äldre. Och människor som jobbar i välfärdssektorn, den skattebetalda skolan och vården, oavsett om den drivs i kommunal eller privat regi.

Det är klokt. Det enda man med säkerhet kan säga om valet om 13 månader är att det blir jämt mellan blocken, det blir nämligen i nästan alla svenska val.

En grundförutsättning för att vinna är att kärntrupperna är med, utan dem blir det omöjligt. Först i steg två är det dags att locka till sig nya grupper. Så vann Alliansen 2006 och nu hoppas Mona Sahlin på repris.

För Socialdemokraterna är det oerhört viktigt att vinna. För dem är det ett normaltillstånd att statsministern har rosen som partisymbol. Allt annat känns hopplöst fel, rent galet.

Men för Sahlin personligen är det minst lika viktigt. Hennes tid som partiledare riskerar att bli kortare än beräknat om valframgången uteblir efter den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talets depression och en arbetslöshet på minst tio procent.

Därför har Sahlin startat valrörelsen. Om 399 dagar vet hon om hon lyckats.

Följ ämnen i artikeln