Viktigt att du har koll på din tjänstepension

Uppdaterad 2017-08-24 | Publicerad 2012-09-27

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Se upp för arbetsgivare som inte ger dig någon pension. En av tio löntagare får inga pensionspengar.

Och för alla som får pengar insatta – kräv att det syns på lönebeskeden.

Annika Creutzer.

Det finns två olika pensioner, den allmänna med premiepensionen som Riksdagen har bestämt, och den tjänstepension arbetsgivar- och löntagarorganisationer har förhandlat fram. Den allmänna pensionen är vår baspension men det blir tjänstepensionen som avgörande för vår levnadsstandard.

De allra flesta har en kollektivavtalad tjänstepension men det finns också kloka arbetsgivare utan kollektivavtal som betalar in pensionspengar. Men så finns det de arbetsgivare som inte ger dig något alls. Det kan vara mindre företag ofta i nya branscher men det kan också vara företag som helt enkelt är snåla och räknar med att det ändå finns människor som vill jobba hos dem. Och i tider av hög arbetslöshet är många glada över ett jobb, med eller utan pensionsavtal.

Men det är viktigt att du vet vad du gör. Tar du jobbet ska du helst få så hög lön att du kan skaffa dig ett eget privat pensionssparande. Det privata, avdragsgilla pensionssparandet har ett tak på 12 000 kronor om året. Men får du inga tjänstepensionsinbetalningar så kan du själv få spara mer med avdrag. Kolla i så fall med Skatteverket att det gäller dig.

Det är märkligt att arbetsgivarna inte skryter mer om tjänstepensionerna. Det borde vara en självklar information i varje platsannons - ”Vi betalar tjänstepension”. Och facken som förhandlat fram dessa pensioner, som även gäller ickemedlemmar, är alltför blygsamma. Trots många miljoner som avsatts i förhandlingarna för fackens information till anställda, möter jag ofta människor som inte vet om de har en tjänstepension eller inte. Ett enkelt fackligt krav borde vara att arbetsgivaren skriver ut på lönebeskedet hur mycket som har betalats in.

Slutligen valångesten. När det kommer till de kollektivavtalade tjänstepensionerna kan du också göra val som med premiepensionen. Det ger dig en möjlighet att höja din pension, men innebär också att du tar ett större eget ansvar. Men skulle du drabbas av valångest behöver du inte få panik. De som

inte gör några val får i de stora avtalen pengarna placerade på ett, i mitt tycke, bra sätt. Det finns mycket mer att säga om dessa val, men någon valångest behöver du inte ha.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln