Sänk skatten för Tomas Tranströmer

Det bedrövliga med Lars Ohly är inte att han vill sänka skatten för fotbollsspelare och höja den för andra. Det bedrövliga är att ett sådant förslag kan passera utan att skapa skandal.

Jag tänker inte på det ogenomtänkta förslaget. Jag tänker på att det handlade om fotboll, en storindustri där det sannerligen inte råder brist på pengar för eliten.

Varför skulle de spelarna, av alla människor, åtnjuta subventioner?

Därför att det är en nöjesindustri som har stöd av majoriteten av medelålders män som vill skrika och vråla och hänge sig åt känslornas berusning.

De längtar tillbaka till ungdomen. De lyssnar på samma musik som när de var 17 och höjden av njutning är att dricka öl med kompisarna (magarnas volym står i omvänd proportion till håret), lyssna på gårdagens rebeller (Rolling Stones! Mick Jagger greps för 45 år sedan när han pinkade mot en vägg!) och prata om dagens elitspelare.

Vi förväntar oss inte mer av en partiledare än att han ska vara sådan.

Nej, vi b e g ä r att han ska vara sådan. En av grabbarna. Inget märkvärdig. Att gå på Råsunda och titta på en landskamp är det finaste en man kan uppleva (på direkt fråga kommer han att säga: när mitt barn föddes. Han kanske menar det, konventionen kräver under alla omständigheter detta svar).

Kan ni tänka er en svensk partiledare säga:

Tomas Tranströmer och andra poeter lever under bedrövliga ekonomiska villkor.

Jag är bekymrad över bristen på träningslokaler för kammarmusiker.

Jag vill sänka skatten för bildhuggare.

En politiker vinner få röster på att göra livet drägligare för konstnärer. Men det förfärande är inte att de av taktiska skäl duckar för sådana utspel. Det förfärande är att jag tror att Ohly är helt ärlig: fotboll är jätte-jätte-jätteviktigt för honom. Sveriges poeter tror jag inte han har ägnat en tanke.

Det har naturligtvis ingen av de andra heller. Vi har en regering som ger tronföljaren platt-tv i lysningspresent och en utbildningsminister i behov av stödundervisning i ordförståelse.

Det enda som betyder något är skattesatserna.

Och Zlatan är tillbaka i landslaget!

Följ ämnen i artikeln