Nu får folkpartiet inte härja fritt längre

Slaget om skolväljarna har börjat

RENG. Flumskolan är stendöd. Nu är det kunskap och kvalitet som gäller.

Slaget om skolväljarna har börjat.

Triangulering är en politisk term som myntades av Bill Clintons chefsrådgivare Dick Morris i 1996 års amerikanska presidentval.

Det går i korthet ut på att under passande former lägga sig nära motståndaren i en fråga där väljarna tycker att den har rätt. Men samtidigt addera några egna ingredienser så att det finns en skillnad, men ofta ganska liten, mellan alternativen.

Precis det håller just nu på att hända på skolans område i den svenska politiken. Det trianguleras friskt och oblygt.

I åratal har folkpartiet fått härja i stort sett fritt på skolans område. Men i går gav sig både socialdemokraterna och vänsterpartiet in i striden.

Båda partierna har kommit fram till att alliansens krav på bättre kunskaper i skolan är en av de viktigaste förklaringarna till att de förlorade valet förra året. Skolan var, efter sysselsättningen, 2006 års viktigaste fråga för väljarna.

I en debattartikel meddelade vänsterledaren Lars Ohly i går nyvaket att eleverna har rätt till kunskap och utbildning. Kvaliteten ska höjas och antalet elever i en klass ska begränsas till högst 20 i låg- och mellanstadiet.

Bara några timmar senare gav deltagarna i socialdemokraternas framtidsdagar Mona Sahlin grönt ljus att göra upp med regeringen om betygen. I dag får eleverna sitt första betyg i årskurs åtta. Tidigare än så ska de ges enligt socialdemokraterna. Men om det är från årskurs sex som regeringen vill har partiet ännu inte tagit ställning till.

Men för att inte framstå som de helt bytt fot adopterar varken vänsterpartiet eller socialdemokraterna hela alliansens skolpolitik. De ansluter sig till huvudfrågan, kunskap, men opponerar mot detaljerna.

Vänsterpartiet kräver exempelvis en stopplag mot nya privata skolor. Regeringens linje är bättre friskolor.

Socialdemokraterna säger absolut nej till betyg eller betygsliknande omdömen under de första skolåren. Regeringen vill ha skriftliga omdömen redan från årskurs ett.

De nationella proven som regeringen vill ha vart tredje år säger socialdemokraterna ja till. Men de ska användas till att styra över resurser till de skolor som har störst behov.

Lika alltså. Men ändå lite olika. Tillräckligt olika för att skolfrågan ska kunna debatteras. Och motståndaren framstå som en demon.

Slaget om skolväljarna har börjat.

Följ ämnen i artikeln