Sverige så in i Norden supernormalt

Tacka Norge och ”Magda” för det

Arbeiderpartiets ledare,  Jonas Gahr Støre.

Efter valet i Norge och det kommande skiftet på statsministerposten här hemma blir Sverige mindre udda.

Vi blir plötsligt supernormala. Tack vare Magdalena Andersson.

Valet till stortinget i Norge leder till ett regeringsskifte i vårt västra grannland. De får en ny statsminister, socialdemokraten Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiets ledare, och en ny S-ledd koalitionsregering.

Erna Solberg, den nuvarande statsministern och ledaren för Høyre (Moderaterna) får lämna efter åtta år.

Här hemma har partidistrikt som representerar en majoritet av ombuden på den kommande socialdemokratiska partikongressen redan sagt att de vill ha Magdalena Andersson som ny S-ledare.

Det innebär inte att hon automatiskt blir statsminister. Men sannolikt.

I sitt sommartal utgick oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) från att det blir hon. Om inte ens han tror att det blir någon annan verkar ”Magda” sitta säkert i sadeln – även för detta framtida uppdrag.

Båda dessa förändringar, resultatet i det norska valet och skiftet på den svenska statsministerposten, leder till att Sverige blir lite mindre apart. Vi går från att vara ganska udda bland våra närmaste nordiska grannländer till att bli supernormala.

Magdalena Andersson, finansminister.

Skälen är två. Det första är att Magdalena Andersson ser ut att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men kvinnor som regeringschefer är redan en normalitet bland våra närmaste nordiska grannar.

I Finland heter statsministern Sanna Marin. Hon är landets tredje kvinna på posten.

I Danmark leder Mette Fredriksen regeringen. Hon är landets andra kvinna på det uppdraget.

I Norge avgår visserligen Erna Solberg. Hon är den andra kvinnan som statsminister där men efterträds alltså av en man i slutet av oktober.

Efter det norska valet och valet av ny statsminister i Sverige kommer fortsatt tre av fyra nordiska länder runt Östersjön ledas av kvinnor som regeringschefer. Och det är Sverige som går från att vara avvikande till normalt.

Det viktigaste skälet stavas Magdalena Andersson, som ser ut att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Sverige går i det fallet från att i det här sammanhanget vara lite udda till supernormalt. Så in i norden normalt.

Normaliteten förstärks genom att Sverige fortsatt, såvitt man nu kan bedöma, kommer att ledas av en S-ledd koalitionsregering. I alla fall till valet nästa höst. Så efter det norska valet kommer det vara i samtliga fyra nordiska länder runt Östersjön. Jämfört med tre i dag.

Erna Solberg, ledare för Høyre.

Liksom i Finland och Danmark kommer en kvinna leda en S-ledd regering. Så normalt det kan bli.

Norge fortsätter däremot att vara lite udda. Normaliteten bland de fyra största nordiska länderna är en kvinnlig premiärminister. Men uppdraget tas nu över av en man i Norge.

Däremot går landet från en konservativt ledd koalitionsregering till en S-ledd. Så ser det ut, förutsatt att Magdalena Andersson väljs som statsminister, i de fyra största nordiska länderna.

I Sverige har en enda kvinna tidigare haft chans att bli statsminister. Det var Mona Sahlin (S) som var ordförande för sitt parti i valet 2010. Det blev dock en svidande förlust.

Anna Kinberg Batra (M) hade en teoretisk chans att bli statsminister. Men hon tvingades bort från ordförandeposten ett år före det som skulle blivit hennes första val som partiledare, 2018.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.