Regeringens elrabatt är ett fiasko

Gäller räkningar som redan är betalda

Regeringens förslag till elpriskompensation är ett fiasko.

Det handlar än så länge inte om räkningar som ska betalas.

Utan om de som redan är betalda.

Under hela valrörelsen upprepade den blivande statsministern Ulf Kristersson (M) att svenska folket skulle få ett högkostnadsskydd enligt norsk modell från 1 november i år. Den blivande vice statsministern och energiministern Ebba Busch (KD) sade samma sak.

För ett tag sedan ändrade hon sig. Hon sade att vallöftet om att ha det nya systemet på plats 1 november inte skulle kunna hållas men att de jobbade på så snabbt de kunde.

Under torsdagen presenterade Kristersson och Busch delar av förslaget. Man måste säga att det var ett fiasko.

Inte för att det inte blir av – för det blir det. Utan för att de flesta säkert trodde att det handlade om framtida elräkningar. Inte dem man redan betalt.

Elen var visserligen ovanligt dyr redan under den gångna vintern. Men den här ska enligt alla tillgängliga profetior bli ännu värre. Dubbelt så dyr verkar vara en försiktig gissning, fem gånger så dyr en vanligare.

Elpriskompensationen, eller högkostnadsskyddet som regeringen säger, gäller från och med oktober förra året till och med september i år.

Den omfattar fem miljoner abonnenter. Företag, permanentboende och sommarstugor. De får dela på 55 miljarder kronor.

Pengarna kommer från de så kallade flaskhalsavgifterna som kunderna redan betalt och som ligger på hög i en kassakista hos stamnätsbolaget Svenska kraftnät, ett statligt företag.

Pengarna betalas ut som en engångssumma. När ska ges besked om under november.


Varför tycker jag att det här är ett fiasko?​ Människor får ju trots allt pengar även om det inte är precis när de trodde att det skulle vara.

​Skälen är tre. För det första är det den kommande vinterns höga priser det varnats för, inte den som vi redan vet hur den var​. Den som Varbergs energi och andra elbolag velat varna sina kunder för genom att rekommendera dem att ta kontakt med banken och se till att 50 000 finns redo för att betala de galopperande priserna med. Kort sagt vintern 2022/2023.

 

Experterna: ”Det är vändningens år”

 

Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

De elräkningar vi fått under året är redan betalda, orsakar ingen rädsla. Det är de kommande vi oroar oss för när priset för ett bundet avtal upp till tiodubblas.

​För det andra har storförbrukande hushåll redan fått kompensation för förra vintern. ​Under december, januari, februari och mars drogs det av upp till 2 000 kronor per månad på elnätsavgiften. Det kunde bli 7 000 kronor som mest.

För det tredje är det oklart hur eventuell kompensation för oktober i år till och med september nästa år kan komma att se ut. Svenska kraftnät hoppas att ha ett förslag klart senast 15 november. Hur mycket pengar det i så fall skulle kunna handla om är ännu så länge också oklart.

Pengarna till hushållen och till företagen kommer i så fall betalas ut om drygt ett år.

Jag har mycket svårt att tro att någon enda väljare hade det klart för sig när de gick till vallokalen. Att kompensationen för de höga elpriserna i vinter skulle betalas ut upp till ett år efter räkningarna.

Vi står där med lång näsa, skulle jag säga. Och då är jag snäll.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.