Glömskan gör livet farligt för romerna

Vi glömmer fort, det gör vi.

Som i går, när Ekot berättade om tiggarnas situation i Danmark. Polisen i Köpenhamn rensar bort tiggare och hemlösa som sover utomhus.

Hjälporganisationerna kan ingenting göra, eftersom lagen inte tillåter dem att hjälpa personer utan danskt personnummer. Något som den S-ledda regeringen står bakom.

Det är som att ringa Anticimex. Bort med ohyran.

Syftet med utrensningen är att ryktet ska spridas, att tiggarna ­väljer bort Danmark och far till andra länder, till exempel Sverige.

I sin tur anser en majoritet av svenskarna att tiggeri borde för­bjudas. Förra veckan skrev min vän och kolumnistkollega, Ronnie Sandahl, om en riksdagskandidat för KD som liknade tiggarna vid en epidemi.

Samtidigt haglar det nyheter om övergrepp. I helgen misshandlades en tiggare utanför Malmö. En man kom fram och drämde en ölkasse i ansiktet på honom upprepade gånger. Flera människor såg händelsen men ingen gjorde något. De bad inte ens gärnings­mannen att sluta.

Till sist kom en person till und­sättning. När polisen anlände tog de inte ens upp någon anmälan.

Enligt Claes Haglund på Stads­missionen i Göteborg kommer det oprovocerade våldet mot tiggare att öka. Människor spottar på dem, ­sparkar ner deras muggar.

”Jag tror att utvecklingen går mot att det blir vanligare”, säger Claes Haglund till TT.

Givetvis finns det en motbild. ­Nästan hälften av svenskarna vill inte ha ett förbud. Och de, som vill ha det, går inte per automatik ut och misshandlar folk. Problemet är att ­debatten bara handlar om tiggeriet i sig, inte om kärnan: Främlings­fientlighet, i synnerhet antiziganism, rasism mot romer.

Den som inte håller med har nog redan glömt. Så sent om i våras ­avslöjade tidningen Faktum att svenska EU-migranter lever som hemlösa och tigger i turistorter i Spanien. Jag såg inga svenskar som protesterade mot dem.

Jag såg inte heller någon som ville förbjuda den utförsäkrade svensken Johan, 40, som sitter i sin kostym i centrala Stockholm och tigger ­pengar till mat.

Han fick i stället ett namn, ett ­ansikte, en artikel i en svensk dags­tidning. Han humaniserades och möttes av sympatier.

Vi är inget rasistiskt folk, men vi glömmer fort. Vem minns vad 1,2 ­miljoner svenskar gjorde i slutet av 1800-talet?

De emigrerade, utvandrade och blev invandrare. Flydde över ­Atlanten för att komma undan svält och fattigdom.

Någon vill nu säkert påpeka att svenskarna utvandrade för att jobba med jordbruk och hemservice. ­Inte för att tigga.

Ett typiskt serviceyrke i dagens Sverige är att stå i kassan på Pressbyrån och 7-Eleven. De skickade ­nyligen ut ett mejl till alla butikschefer i landet och varnade för tjuvaktiga ­romer.

Följ ämnen i artikeln