Har du inget jobb? Osis...

Regeringens metoder gränsar till det brutala

Regeringen är bedövande konsekvent i sina ambitioner att jaga ut folk på arbetsmarknaden.

Med piska och morot görs skillnaden mellan jobb och bidrag allt större.

Alliansen satte jobben högst på dagordningen i valet. Redan under deras första år vid makten blev det mer lönsamt att jobba – och svårare att få a-kassa.

I sin nya budget fortsätter regeringen på den inslagna vägen. Inkomstskatten för dem som jobbar sänks igen. Samtidigt som tumskruvarna dras åt ytterligare på dem som inte jobbar – eller inte jobbar heltid.

Möjligheterna att stämpla på deltid begränsas kraftigt. Karensdagarna i a-kassan ökas från fem till sju. Sjukpenningen ska prövas efter tre månader. Efter ett år sänks ersättningen från 80 till 75 procent av lönen. Listan kan göras hur lång som helst.

Hårdare kontroll

Dessutom ökar kontrollen av dem som får pengar från olika trygghetssystem. Föräldrar ska visa intyg på att barnen inte varit på dagis när de varit hemma för vård av sjukt barn. Myndigheter ska byta information med varandra för att minska fusket. På sikt ska alla ersättningar vara tidsbegränsade och regelbundet omprövas.

I sann samhällsbyggaranda slår regeringen fast att arbete är grunden för all skattebetald välfärd. Alltså ska så många som möjligt jobba. Så långt är det lätt att hålla med.

Men regeringens metoder är stundtals brutala. Finansminister Anders Borg räknar exempelvis med att spara fyra miljarder kronor på de nya, skärpta reglerna för deltidsarbetslösa.

Enligt förslaget till statsbudget är det i dag möjligt att deltidsstämpla i upp till 18 år. Det sänks nu till 75 dagar.

Sparar på de sjuka

Det är hårdkokta besked till dem som invaggats i tron att deltidsersättningen från a-kassan är för evigt. Eftersom förslaget inte kompletterats med rätt till heltidsjobb drabbas många av en rejält försämrad privatekonomi.

Regeringen sparar sammanlagt 6,6 miljarder på de sjuka och arbetslösa. Inkomstskatten för dem som är friska och har jobb sänks med 10,7 miljarder. Prioriteringarna är mycket tydliga.

I rättvisans namn ska man dock notera att regeringen har ett ambitiöst subventionsprogram för utsatta grupper. Tidigare har långtidsarbetslösa, nya svenskar och ungdomar kunnat få subventionerade anställningar. Från nyår omfattas även långtidssjukskrivna. Den som anställer en person som varit sjukskriven i minst ett år får ett statsbidrag lika högt som den dubbla arbetsgivaravgiften.

Piska och morot. Det är regeringens beska, men konsekvent utportionerade, medicin.

Följ ämnen i artikeln