Småtaffligt, Idyll-Sverige

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-11-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Två ministrar har mördats - det är dags av rusta för verkligheten

Oskuldsfull tafflighet gjorde att Anna Lindh inte hade livvakt under EMU-valrörelsen.

När hon mördades hade hon inte fått skydd av Säpo på mer än två och en halv månad.

Den 24 juni 2003 deltog Anna Lindh i ett torgmöte i Stockholmsförorten Rinkeby.

Det var sista gången hon skyddades av säkerhetspolisen, Säpo. Det framgår av den utredning av skyddet av statsledningen som förre justitiekanslern Hans Regner presenterade i går.

Den bild Regner tecknar är ett oskuldsfullt och småtaffligt Sverige som trots statsministermord och terroristdåd fortfarande trodde sig vara rena rama Idyllien.

Alla buntades ihop

Vid tiden för mordet på Anna Lindh gjorde Säpo bara individuella bedömningar av hot riktade mot kungen och statsministern. Alla andra i statsledningen, statsråden, partiledarna och talmännen, buntades ihop med riksdagen.

Anna Lindh, och andra politiska superkändisar, bedömdes alltså på samma sätt som riksdagens 349 ledamöter. Hoten mot utrikesministern ansågs vara i stort sett desamma som för en okänd riksdagsledamot från Hallstavik.

Hotbilden mot denna stora grupp, med stora individuella skillnader, reviderades dessutom bara en gång i halvåret. Den sista hotbilden före mordet upprättades i mitten av april, fem månader före folkomröstningen om EMU.

Exponerades dagligen

I valkampanjen var Anna Lindh ja-sidans största dragplåster och satt bland annat uppklistrad på kvadratmeterstora affischer över hela landet. Det gjorde hon inte i april.

De hot som analyserades var dessutom enbart de kända. Terroristgrupper, extremister, mentalt störda med aggressioner mot vissa personer och skyddspersonens egna åsikter i kontroversiella frågor. Den fantasilösa tolkningen av vad hot kan vara tog inte alls hänsyn till exempelvis daglig exponering i tv:s nyhetsprogram.

Inte heller regeringskansliet uppträder särskilt professionellt. Det finns inga gemensamma rutiner för hur - och vart - man rapporterar att statsråd hotas.

Börja rusta nu

Statsrådens program når inte alltid Säpo - eller så är de felaktiga. Anna Lindhs program för den 10 september, den dag hon attackerades av Mijailo Mijailovic, faxades vid tre tillfällen till Säpo. De två första var inte korrekta, det tredje skickades först sedan Anna Lindh dött.

Utredaren föreslår nu en rad förändringar.

När både statsministern och utrikesministern mördats är det dags att rusta sig för verkligheten. På riktigt.

Så vill man öka säkerheten för ministrarna

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln