Gå med i a-kassan så fort du får jobb

Uppdaterad 2013-05-30 | Publicerad 2013-05-24

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Annika Creutzer: Ersättningar vid arbetslöshet är inget som kommer automatiskt

Gå med i a-kassan så fort du får en anställning. För det tar tid innan du har varit med tillräckligt länge för att du ska få ut några pengar.

Tänk också på att a-kassan ger som mest ungefär 11 000 kronor efter skatt. Genom facket kan du få tilläggsförsäkring som ger mer.

Annika Creutzer.

De stora förlorarna är unga som hoppar mellan korta vik och timjobb. Då är det svårt att få ihop en anställningstid som ger a-kassa. Det krävs sex månaders anställning för att omfattas av a-kassan, men för att få ut mer än grundbeloppet krävs att du har varit medlem i a-kassan i mer än 12 månader. Det är också 12 månaders anställning som krävs för att få hela ersättningen, kortare tid (6-11 mån) ger lägre ersättning. A-kasseavgiften är också en stor utgift och därför avstår många från att gå med i akassan.

A-kassan har magrat. Taket har inte höjts sedan 2001. I dag är högsta dagersättningen före skatt 680 kronor. Den borde vara 300 kronor, 44 procent, högre om ersättningen i dag skulle motsvara den som var 2002. Det visar en färsk undersökning från Institutet för Privatekonomi på Swedbank.

I dag får knappt en av tio heltidsanställda ut det a-kassan var tänkt att ge,  80 % av lönen. Den som tjänar 30 000 kronor i månaden får sin lön halverad, visar TCO:s beräkningar.

I kollektivavtalen finns tilläggsförsäkringar vid arbetslöshet som ger ytterligare ersättning. Men det kan krävas upp till fem års anställning för att få del av dessa pengar, det visar Swedbankundersökningen. De som arbetar i statlig verksamhet har kortast tid – ett års tillsvidareanställning.

För privatanställda med LO-avtal krävs det fyra år. Privatanställda tjänstemän, bank- och finansanställda, anställda i kommuner, landsting och ideella organisationer, kultur och idrott krävs fem års anställning. I en del avtal ska du dessutom ha fyllt 40 år.

För att få del av de kollektivavtalade tilläggsförsäkringarna behöver du inte vara med i facket men du måste arbeta på en arbetsplats där det finns kollektivavtal.

Under de senare åren har det vuxit upp en mängd inkomstförsäkringar som medlemmar i facken får automatiskt eller kan teckna och betala extra för. Det är olika villkor i de olika försäkringarna så det gäller att studera dem noga. Det går också att lösa privata inkomstförsäkringar och ta tilläggsförsäkring kopplat till bolånet som ger ersättning vid arbetslöshet. Men det brukar kosta en hel del.

Det viktigaste är att ta reda på vad som gäller. Ersättningar vid arbetslöshet är inget som kommer automatiskt utan du måste själv ansöka om de pengar du har rätt att få.

ANNIKA CREUTZER

Följ ämnen i artikeln