Här får de lära sig segling – och svenska

”Kan man göra något bra för andra så ska man”

Publicerad 2017-10-16

VAXHOLM. För två år sedan drog Simon Vinokur igång projektet Integrationssegling.

Där möts människor och knyter kontakter samtidigt som de seglar tillsammans.

– En tanke är att inkludera ointegrerade invandrare i svenskt båtliv. En folkrörelse som i dag är väldigt vit och domineras av män, säger han.

Noemie Louette flyttade till Sverige från Belgien, och  tycker att seglingen är ett jättebra sätt att lära känna nya människor.

När Simon Vinokur, 37, gick in väggen 2003 var båten det enda ställe där han mådde lite mindre dåligt. 

– På båten kunde jag fokusera på något annat än hur jag mådde och tvingades att ta tag i det som skulle göras ombord, säger han.

När han blev friskare och skaffade en större segelbåt föddes idén att svenskar och invandrare som inte integrerats skulle segla tillsammans.

– Min livsinställning är att om man kan göra något bra för någon annan så ska man göra det. Jag hade båtintresset och med min nya båt blev idén möjlig att förverkliga, säger han.

Vill få fler kvinnor att komma ut

Projektet som sjösattes 2015 kallas Integrationssegling och startade som en grupp på Facebook. Det är helt ideellt men från årsskiftet 2016/2017 är Simon anställd på halvtid av Svenska Båtunionen för att få fart på projektet.

– Jag ville rikta det mot folk som ska bo i Sverige. Det finns sådana från andra länder som bott här i decennier men varken inkluderats eller integrerats. Det påverkar även deras barn, säger han.

”Om man kan göra något bra för någon annan så ska man göra det”, säger Simon Vonikur som startade projektet.

En annan tanke var att försöka nå kvinnor. Det finns många kvinnor i båtlivet men könsrollerna är starka och det är färre kvinnliga än manliga skeppare.

Den som deltar måste ha uppehållstillstånd, permanent uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap.

– Däremot spelar det ingen roll om man haft uppehållstillstånd en vecka eller bott här i flera år. Det viktiga för Integrationssegling är att man är ointegrerad, säger han.

I två år har Simon ordnat integrationsseglingar.

– Det blev väldigt positiva reaktioner direkt och jag kände att jag ville fortsätta att utveckla idén.

Hon flydde över Medelhavet

Tre roller finns i projektet: skepparen som följer med tillsammans med sin båt, ointegrerade invandrare och svenskar.

– Det är inga seglarkurser även om de som följer med ofta får lära sig att styra och lite om hur det fungerar på en båt.  Vi vill bygga broar men också att det på sikt ska bli fler invandrare i svenskt båtliv. Det är färre som åker båt idag så det behövs nytt blod, säger han.

När Simon och de andra skepparna åkte på den sista turen för sommaren var det fem båtar och 24 deltagare som seglade ut till en ö i skärgården. För första gången var det också fler kvinnor än män.

En av deltagarna var Rgat Andestion, 35, från Eritrea, som bott i Sverige i två år.

Trots att hon flydde över Medelhavet gillar hon att åka båt. Den svenska skärgården och seglarkompisarna var en positiv erfarenhet.

– Jag tycker om att segla och det var roligt att träffa nya människor. Jag har fått flera nya vänner, säger hon.

Rgat Andestion flydde till Sverige från Eritrea via Medelhavet. Seglingen med Simon har gett henne fina erfarenheter från havet.

Samtidigt som Rgat seglade var hennes dotter på Integrationsseglings seglarläger för barn.

– Framförallt invandrarkvinnorna har ibland haft svårt att vara med eftersom de saknar barnvakt. Men tack vare ett samarbete med Kungliga svenska seglarsällskapet kunde vi i år erbjuda ett seglarläger för några av dem, säger Simon Vinokur.

”Det handlar om att öppna dörren”

Även Noemie Louette, 28, från Belgien var nöjd med seglingen. Hon kom till Sverige i januari 2017 eftersom hon träffat en svensk man.

– Jag hade aldrig seglat tidigare men när Simon kom till vår SFI-klass och berättade om det här lät det intressant.

Hon tycker att det var ett bra sätt att möta nya människor, att prata svenska och se den svenska skärgården.

– Det var superintressant och ett bra sätt att lära sig prata med folk. Jag ser fram emot att segla igen, säger hon.

Simon säger att det är för tidigt att se något annat än sociala effekter av projektet men många säger att de skulle vilja skaffa båt.

– I nuläget handlar det om att bara öppna dörren och visa att det här är möjligt, det här finns. Jag tycker att det är fantastiskt roligt och jag tror att det gör skillnad för många.

Under sommaren 2017 ordnade den ideella föreningen Integrationssegling även en familjesegling med en större skuta. Förutom segling ordnar de också andra aktiviteter som föredrag, knytkalas, julbord och boule under året.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook