Sa upp sig från sitt jobb – för att vandra

Publicerad 2018-04-22

Oskar Henriksson ville ta en paus från sitt vanliga liv, och bestämde sig för att säga upp sig och vandra genom Sverige, skriver SVT Väst.

Tidigare i år sa Oskar Henriksson, 31, upp sig från sitt jobb som konsult inom bygg och fastighetsbranschen och sedan den 24 mars har han varit på vandring genom Sverige, något även SVT Väst uppmärksammat.

– Jag kände att jag ville ha en paus från mitt vanliga liv, jag har varit fem år på samma jobb. Jag trivdes inte dåligt men kände att det var dags att se mig om efter nästa möjlighet och då ville jag ha det här projektet emellan, säger han och fortsätter:

– Jag tar det här halvåret till att göra något annat och få en fysisk och mental utmaning. Att få leva ett väldigt fritt liv där dagarna får komma lite som de gör. Dessutom är vandring en aktivitet som jag utövat mycket och som jag gillar.

Han började i Skåne och vandra mot Treriksröset, som är Sveriges nordligaste punkt – hittills har han gått 55 mil.

– I början var det kallt, det var ju vinter när jag började. Det var rätt kyligt, vilket jag inte förberett mig på då jag inte packat för det. Men man löser det genom att klä på sig mer kläder. Sen slog det om och blev vår, då blev det lättare att vandra.

Enligt honom går han cirka två och en halv mil varje dag – vilket gör det till en fysisk utmaning. Men han har vant sig vid känslan.

– På eftermiddagarna är man sliten men övrigt känns det bra. Det är förvånansvärt vad man klarar av. Man anpassar sig och lär sig hantera distanserna.

På nätterna sover han i tält eller på vandrarhem och under sin vandring lägger Oskar ut bilder och filmer på sociala medier.

– Det är bara kul om man kan inspirera andra.

Än har inte ensamheten varit påtaglig, trots att han vandrar ensam.

– Jag ägnar kvällarna åt att prata med kompisar och nära och kära. Och jag möter folk längs vägen, så jag pratar med någon varje dag. Men vi får se hur det blir i fjällen, där kanske ensamheten påverkar lite mer.

Följ ämnen i artikeln