Efter könskorrigeringen – nu blir Mias man hennes fru

Uppdaterad 2016-06-18 | Publicerad 2016-06-16

Niklas ville bli kvinna – efter 25 års äktenskap

Efter mer än 25 år tillsammans berättade Mias man Niklas att han ville bli kvinna.

Den fjärde juli gifter sig paret – för andra gången – nu som Nathalie och Mia.

– Vi brukar skämta och säga att Niklas ligger begravd i trädgården, säger Nathalie.

När Nathalie var liten brukade hon smyga in i sin mammas garderob och prova klänningar. Och fantisera om hur hon skulle se ut – om hon hade varit en flicka.

– Jag har alltid vetat att jag är annorlunda men eftersom jag föddes till pojke fållades jag in i machorollen, säger Nathalie när vi ses hemma hos henne och Mia i Kalmar.

Paret som träffades redan i sjunde klass gifte sig 1987 och har tre, numer utflyttade, barn och nio barnbarn tillsammans.

Äktenskapet beskriver bägge som lyckligt. Trots att Nathalies hemlighet alltid fanns där.

– Jag hade verkligen ingen aning om att min man gick omkring och kände sig som en kvinna, säger Mia och fortsätter:

– Niklas var väldigt macho. En typisk man, helt enkelt.

Levde ett dubbelliv

Men i verkligheten levde Nathalie ett utstuderat dubbelliv som gick ut på att hon brukade byta om till klänning i bilen på väg till jobbet, som verksamhetschef på ett fastighetsföretag.

– För mig var det en enorm frihetskänsla. Jag bytte kläder flera gånger på väg till och från jobbet och ibland stannade jag någonstans för att ta på mig ett par pumps och gå fem varv runt bilen.

Mia minns att hon en gång hittade ett par skor med höga klackar som inte var hennes i garderoben.

– Det fick mig att fundera förstås, men jag tänkte att någon måste ha glömt dem hemma hos oss, så jag gav bort dem.

– Då var jag inte glad, säger Nathalie, och skrattar. Jag gillade verkligen dom där skorna!

Andra gånger köpte Nathalie kvinnokläder och försökte ge bort till Mia, men det mesta hamnade i återvinningen, eftersom Mia och Nathalie har helt olika klädsmak.

– Jag vet inte hur många gånger jag har fått följa med Mia till olika klädbutiker och lämna tillbaka jättefina kläder, fortsätter Nathalie. 

Ville skilja sig

För tre år sedan blev dubbellivet till slut för mycket. Nathalie orkade inte mer och sa till Mia att hon hade träffat en annan och ville skilja sig.

– Allt det där var förstås lögn, men jag ville på något sätt skydda Mia ifrån sanningen. Jag tänkte att det skulle bli bättre för familjen om jag bara flyttade och gjorde det jag behövde göra.

Men Mia gav inte upp så lätt och fick till slut ur Nathalie att hon inte alls träffat någon och inte heller ville skilja sig.

– Jag försökte dra den där lögnen tre gånger men till slut erkände jag att jag gillar kvinnokläder och ville gå klädd så, fortsätter Nathalie.

"Jag är ju inte lesbisk"

Mia tyckte att det var okej – så länge Nathalie befann sig inom husets fyra väggar.

Att Nathalie egentligen ville gå längre och bli kvinna på riktigt vågade hon inte berätta förrän Mia ställde frågan rakt ut.

– För mig var det jobbigt i början, jag är ju inte lesbisk och jag hade ju gift mig med en man. Men till slut kom jag fram till att det är personen jag älskar, och då blev det lättare för mig att hantera situationen, säger Mia.

Och tillägger:

Nathalie som nu ätit hormoner i två år och har ett kvinnligt personnummer gjorde den slutgiltiga könskorrigeringen i april i år.

– Allt har gått väldigt bra, jag känner mig mer harmonisk än tidigare och mår mycket bättre.

Men fortfarande återstår en del juridiskt krångel - eftersom Niklas inte finns mer.

– Jag måste till exempel adoptera mina egna barn och min mamma måste adoptera mig, annars förlorar vi arvsrätten.

Likadant är det med relationen till Mia.

– Att vi varit gifta i nästan 30 år hjälper inte nu när Niklas inte finns mer. Därför gifter vi om oss, som Mia och Nathalie, på dagen 29 år efter att Niklas och Mia gifte sig, säger Nathalie och ler.

Åsa Passanisi

Följ ämnen i artikeln