Katten försvann i Visby – hittades i Stockholm

Uppdaterad 2016-09-02 | Publicerad 2016-09-01

Katten Totoro bor i Visby med sin familj. Men en av sommargästerna trodde att han var övergiven så när de skulle åka hem tog de katten med sig – till Stockholm, som SVT berättat om.

– Vi blev oroliga för att han kanske gått och blivit instängd någonstans, säger Totoros ägare, Fredrik Emdén, till Aftonbladet.

Fredrik och Cathrin Emdén bor med två döttrar och katten Totoro i centrala Visby sedan ett par år tillbaka. Totoro beskrivs som en social och nyfiken katt som gärna är ute mer än inne. Ibland är han borta någon dag eller två men när Fredrik släppte ut honom den 10 augusti började han efter ett par dagar ana oråd.

– Först var vi inte så oroliga eftersom han är borta en del. Men efter ett par dagar började vi undra. Det var ju precis då turisterna åker hem så vi blev oroliga för att han kanske gått och blivit instängd någonstans, säger Fredrik till Aftonbladet.

”Jag tror jag har din katt”

Familjen gjorde då en efterlysning på Facebook, annonserade i lokaltidningen och gick runt i staden för att höra om någon sett Totoro, men förgäves.

Så plötsligt i söndags dök ett meddelande upp på Fredriks Facebooksida.:

”Det här låter helt sjukt men jag tror att jag har din katt i Stockholm”.

Det var då historien började nystas upp.

Det visade sig att en person med sommarboende i Visby haft en gäst från Stockholm. Då denne var där hade Totoro besökt dem ett par gånger och han hade fått mat. Alla trodde han var en övergiven sommarkatt så när gästen skulle lämna ön tog hen honom med sig.

Gästen hade nämligen en syster som bor i Stockholm med sin familj och de ville gärna ha en katt. Väl på fastlandet tog systerns familj hand om honom och döpte honom till ”Våfflan”.

Tog båten till fastlandet – och återförenades

Men så såg systern inlägget Fredrik skrivit om Totoro och insåg att katten ju påminde väldigt mycket om deras Våfflan. Hon hade tidigare varit hos veterinären och sett att katten hade ett id-chip men de kunde inte hitta ägaren då det varit felregistrerat. Så hon tog kontakt med Fredrik och när hon läste upp numret insåg han att det var Totoro hon hade. Då tog han båten till fastlandet.

– Jag var så spänd inför mötet men det var så skönt att få se honom igen. Jag hade ju förstått att han blivit väl omhändertagen och jag var lite rädd att barnen skulle bli ledsna men alla var så glada över att Totoro skulle få komma hem. Jag hoppas de kan hitta en egen katt.

”Får se vad som händer härnäst”

Efter att Totoro kommit hem tog Fredrik kontakt med gästen som valt att ta med katten till Stockholm.

– Jag förstår ju att denne inte hade ont uppsåt och bara ville ta hand om Totoro, men det var väldigt ogenomtänkt. De hade inte kollat med vare sig polis, katthem eller pratat med grannarna – alla där vet vem Totoro är.

Han vill dock tacka alla engagerade människor som hjälpte honom att hitta Totoro.

– Det är så många som har hört av sig och jag har haft så roliga samtal med kattägare som kommit med tips på hur vi skulle hitta vår katt. Det har varit väldigt rörande.

Under de veckorna som Totoro bodde hos sin Stockholmsfamilj berättade de dessutom att han lyckats bli inlåst i ett kontor. Väl där hade han utlöst ett larm och orsakat stor dramatik.

– Det är väldigt typiskt Totoro. Hans liv är fullt av äventyr och kattdrama. Vi får väl se vad som händer härnäst.