Så blir du lyckligare med bara 100 saker

Uppdaterad 2016-08-20 | Publicerad 2016-08-19

Ny röjningstrend frigör tid och energi

Skulle du kunna leva med bara 100 pu?

Trenden att rensa sig till ett enklare liv sprids nu över världen.

– Många av mina kunder suckar drömskt när jag berättar om det här, säger ordningskonsulten Nina Strandberg.

Det finns ett liv även efter semestern, och det kan vara lättare att bära utan en massa prylar.

Idéen att lätta sitt ägande kommer ursprungligen från zenbuddismen men har nu tagit både bloggform, tryckts i flera bästsäljande böcker och fått en egen social rörelse – degrowth, otillväxt.

”Väldigt inspirerande”

På Lunds universitet är degrowth ett nytt forskningstema som ska undersöka tesen att ett samhälle kan organiseras även utan tillväxt som överordnat mål.

– Trenden är väldigt inspirerande men den är ju inte för alla. Det blir svårt om man har barn och en sommarstuga man älskar, men det finns ändå alltid mycket man kan ta bort. Man kan ha det som inspiration, säger Nina Strandberg som 2006 blev Sveriges första ordningskonsult.

– I början var det mer så att människor ville ha ordning för att man inte kom ikapp. Nu, med trender och zen-bloggar, vill man gå djupare, man undrar vad man håller på med.

Hur ser den typiska ordningssökaren ut?

– Det är medelålders personer, stressade småbarnsföräldrar som jobbar mycket, men också personer på väg upp från en depression. De vaknar upp, ser hur mycket saker de har omkring sig men vet inte var de ska börja. När livet är skört behöver man en ny ordning.

Medmänsklig förändring

Men man kan också gå några steg längre.

Michael Wernstedt är vd på Raoul Wallenberg Academy vars mål är att inspirera nya generationer att skapa medmänsklig förändring, till minne av hans släktings mod under andra världskriget.

Privat är han en av dem som valt att drastiskt minska sitt prylbehov för att frigöra både tid och energi.

Tidigare var han som de flesta av oss är, hade för många skjortor och strumpor och pappershögarna bara växte. Ändå kände han att han nog behövde en fjärde cykel…

– Jag var ute och cyklade med en kompis, jag ägde då en vanlig cykel, en vintercykel och en tävlingscykel. Under turen såg jag en lådcykel och tänkte att den vore kanon på landet. Min kompis berättade då om bloggen ”zen-habit” och 100-grejer-utmaningen. Han hade själv gjort det och sa att han var lyckligare.

Michael gick raka vägen hem och började rensa.

– Det frigjorde direkt en massa energi. Det är ganska konkret. Om du har ett skåp med en massa skräp som måste sorteras så tappar du lite energi för varje gång du ser det där skåpet. Det tar också tid att ta hand om alla saker man äger så genom att rensa frigör man också mycket tid.

Akilleshälen: Friluftsutrustning

På senare år har vd:n konsekvent ställt sig frågan ”Tillhör det här verkligen mina topp-hundra-saker?” och senast han räknade han till omkring 100 ägodelar.

– Vi lägger mycket tid på miljövänliga bilar och boenden, men hur lever och äter vi? Och hur mycket köper vi?  Det är inte saker utan relationer som gör oss lyckliga.

Men ibland slår köplusten till, även för minimalisten.

– Min akilleshäl är friluftsutrustning. Jag älskar att gå i naturen med bra utrustning. Då skriver jag upp grejen i fråga och vill jag fortfarande ha den efter en månad så köper jag den, men oftast gör jag det faktiskt inte.

Enligt Nina Strandberg handlar det inte om var man börjar röja.

– Huvudsaken är att man börjar. Börja med att kategorisera allt, till exempel kläder, och fortsätt sedan med underkategorier. Först då ser du hur många strumpor du har. Folk som ska rensa står ofta som kocken i Mupparna, de flesta saknar fokus.

Följ ämnen i artikeln