Hoshi, 29, lär unga män att kämpa mot hedersvåld

Uppdaterad 2016-09-28 | Publicerad 2016-09-23

I flera år har Hoshi Kafashi, 29, kämpat för att motverka hederskulturen.

Hittills har 18 unga killar utbildats i jämställdhet och värderingar för att bli förebilder och en del av Shanazi, ”Ärans” hjältar.

– Det är ingen heder i att mörda, förtrycka eller begränsa någon, men det har tyvärr blivit en del av kulturen som man måste leva upp till.

Han brinner för sin idé om att hederskultur och hedersvåld ska motverkas inifrån. I människans tänkande, genom ökad kunskap och i familjen.

Hoshi Kafashi i Linköping har utbildat 18 pojkar och unga män med invandrarbakgrund och med koppling till hederskulturen.

I höst startar han en ny grupp och resultaten är tydliga.

– Vi har nått ut till så många. Varje dag får vi förfrågningar från unga killar som undrar hur de kan bli en hjälte. Det är ett kvitto på hur långt vi har kommit, säger han.

Vill lyfta vardagshedern

Begreppet hederskultur är för många synonymt med hedersmord eller tvångsäktenskap, något som kan bli den yttersta konsekvensen.

Men Hoshi vill framförallt lyfta fram det han kallar vardagshedern som innebär att man inte får välja sin egen utbildning, partner eller vad man vill göra på fritiden.

En kultur där unga killar ofta är både offer och förövare.

– De blir ofta familjens förlängda arm som ska bevaka sina systrar eller kusiner. Jag har mött många killar som inte ville gå med på det men känt sig tvingade. De vill egentligen hellre gå till skolan, på fotbollsträningar och leva sitt eget liv. Men den som inte lyder är ingen man, han ses som en nolla med dålig heder som inte ens klarar av att se efter sin syster.

”Det är infekterat”

Ungefär 70 000 barn och unga i åldrarna 16 till 25 år tros leva i miljöer som påverkas av hederskultur. Mörkertalet är stort.

– Det är infekterat och hyssjas ner väldigt mycket. Den som söker hjälp går emot familjens heder anses smutskasta sina närmaste, säger Hoshi, vars egna föräldrar är kurder från Iran.

Han har själv inte varit utsatt men har stött på problematiken många gånger genom åren.

– Under min uppväxt hade jag både kill- och tjejkompisar som varit styrda på olika sätt. Ibland var det tyvärr så vanligt att man inte ens reagerade.

2010 när han arbetade med unga i Linköpings kommun kom han ofta i kontakt med frågor om hedersrelaterade brott.

– Jag ville satsa på att jobba med unga pojkar och heder. Min tanke var att hjälpa dem i deras dubbla utsatthet. Ge dem kunskap och mod att stå upp för sina systrar och kvinnliga kusiner istället för att bevaka och bestraffa dem men även våga uttrycka vad de själva vill.

Vill påverka de unga killarna

Han startade Shanazi Hjältar som sedan 2012 är en permanent verksamhet i Linköpings kommun.

– När vi byggt en stark grupp där det är tryggt att prata ingår mycket diskussioner, värderingsövningar och föreläsningar inom ämnen som hedersproblematik, jämställdhet, demokrati och HBTQ-frågor, förklarar han.

Tanken är att varje individ ska inse att man kan bli den person man vill, välja den partner man vill och inte låta sig styras av andra.

– Det är så viktigt att förändra tänkandet hos de här unga killarna, annars lever hederstänkandet bara vidare. Genom att plantera kunskap hoppas vi få dem att förstå att det finns bättre vägar i livet.

Utbildningen sker minst en gång i veckan, mer under skolloven och tar ungefär ett år.

– Jag vill att det ska ta så lång tid att jag känner att de verkligen är färdiga och har fått den kunskap de behöver.

Får diplom och blir en förebild

Den som genomgått utbildningen blir en diplomerad Shanazi hjälte och en förebild för andra unga killar.

Många av de som utbildats har jobbar vidare på olika sätt. Vissa har utbildat sig till socionomer och läkare, andra fortsätter påverka på fritidsgårdar och skolor genom att diskutera jämställdhet och värderingar med unga.

– När någon kille kommer och säger att min syster ska bli bortgift, hur kan jag stå upp för henne? Då känner jag att vi har nått någonstans. Min tanke var att de unga grabbarna ska bli vårt vapen för att förändra tänkandet, både hos andra unga och i sina egna familjer, säger Hoshi.

Verksamheten Shanazi hjältar har även handgripligen hjälpt många som blivit utsatta för hederskulturen och söker hjälp.

Akuta situationer kan handla om tvångsäktenskap, extrema begränsningar, att man tar sina barn till andra länder i uppfostringssyfte eller HBTQ-personer som är väldigt utsatta.

Nytt projekt för unga kvinnor

Shanazi hjältar har ett bra kontaktnät och samarbetar med socialtjänst, polis och ungdomsmottagningar.

– I mindre akuta lägen kan vi stötta med samtal, upplysa om rättigheter och ge råd hur de ska agera. Vissa som vi varit i kontakt med har fått ett skyddat boende i familjehem, andra har stannat kvar i sin egen familj och vågat stå upp mot hedersproblematiken.

Som en spinoff av verksamheten startar i höst Shanazi Hjältinnor i Linköping som riktar sig speciellt mot unga flickor som på olika sätt är eller varit i kontakt med hederskulturen.

Annika Sohlander

Följ ämnen i artikeln