Pappan hyllas för sin annorlunda läxa till sina döttrar

Publicerad 2016-08-22

När norske Odd Christian Hagens döttrar skulle börja skolan gav han dem en annorlunda läxa. Nu hyllas han i hela Norden för sitt finurliga sätt att motverka mobbning.

– Vi har nog alla haft en tid i skolan när vi stått ensamma och önskat att någon kommit fram och sagt 'hej', säger han till Aftonbladet.

Odd Christian Hagen, 43, bor i Gjövik i Norge tillsammans med döttrarna Oda Josefin, 15, och Nora Maria, 14. När de skulle börja skolan för hösten gav han dem en lapp med en något annorlunda hemläxa, som norska TV2 skrivit om tidigare.

Där fanns tre saker han ville att de skulle göra:

”1. Ta kontakt med någon som är utanför.

2. Skicka ett snällt meddelande eller snap till denne.

3. Fråga om personen vill umgås med dem på fritiden”.

Inlägget har gillats 16 000 gånger

Efter att han skrivit lappen lade han även upp en bild på den på sin Facebook-sida som nu delats över 9 000 gånger och gillamarkerats 16 000 gånger.

När Aftonbladet når Odd Christian säger han att det började som något väldigt konkret.

– Jag och mina döttrar pratar mycket om förväntningar, drömmar och vilket ansvar vi har för att inkludera andra människor. Så satt vi och pratade om vad man konkret kan göra för att hjälpa andra och det är egentligen bara att gå fram och prata med någon som är utanför. För vi har nog alla haft en tid i skolan när vi stått ensamma och önskat att någon kommit fram och sagt 'hej'. Därför gav jag dem det här i läxa, säger han.

Föräldrars ansvar att hjälpa barn hjälpa andra

Han berättar att han arbetar som kommunikatör och att man i hans yrke ofta ser flotta planer och långa dokument om hur man kan lösa problem. Men att det ibland är så enkelt som att bara uppmuntra sina barn att vara lyhörda.

– Vi kan inte lägga allt ansvar på skolorna utan vi som vuxna måste hjälpa våra barn att lära sig hur man kan finnas där för andra människor och göra skolmiljön till en bättre plats.

Responsen på inlägget har varit enorm och Odd Christian har fått samtal från hela Norden om hans läxa.

– Det är kul att man kan stå och hålla föredrag om sociala medier och textproduktion men det som verkligen delas är en handskriven lapp på frukostbordet. Men jag förstår att folk gillar det, det är ett enkelt, konkret och positivt budskap. Jag fick faktiskt ett meddelande från en äldre, dansk kvinna som skrev att hon blivit mobbad när hon gick i skolan och om något hade kommit fram och sagt 'hej' till henne hade hennes liv blivit helt annorlunda. Då blir jag rörd.

Han säger att det även visar att sociala medier är en bra kanal för att sprida positiva budskap – och inte bara användas för nätmobbning.

– Men dela nu inte bara detta på Facebook – gå ut och gör något för andra, säger han.

Läs hela inlägget nedan.

Följ ämnen i artikeln