Hyllar kassörskan efter insatsen för diabetessjuka sonen

Publicerad 2016-09-30

”Jag insåg vad som var på väg att hända” säger Veronica om händelsen.

Oliver, 16, har diabetes och när han var på Coop föll blodsockret plötsligt.

Men då reagerade kassörskan Veronica.

– Hade hon inte reagerat som hon gjorde hade han kunnat hamna i koma, säger Olivers mamma.

I tisdags skulle Oliver Nätth, 16, iväg på träning men när han var hemma kände han blodsockret dippa. Oliver har diabetes och bestämde sig därför för att ge sig av till Coop för att få i sig en yoghurt och stoppa sockerfallet.

– Men när jag hämtat yoghurten och ställt mig i kassan så minns jag inte mer, säger han.

Men minns gör Veronica Porath som satt i kassan den dagen. Och när hon såg honom tappa både kortet och telefonen insåg hon att allt inte stod rätt till.

– Ärligt talat såg han riktigt berusad ut. Men det här är en liten butik och jag vet att han har diabetes. Jag har själv varit med om en släkting som fick insulinkänningar en gång och han betedde sig precis likadant. Så jag insåg vad som var på väg att hända, säger Veronica. 

Tvingade i honom socker

Hon försökte då få honom att dricka yoghurten men Oliver ville inte. Veronica sprang då och hämtade druvsocker och tog sedan med Oliver ut ur butiken.

– Jag satte honom på en stol där och tvingade honom att äta dextrosolet. Och när han började kvickna till lite ringde jag hans pappa som sa att det var okej att han tog sig hem själv.

”Hade kunnat hamna i koma”

När Olivers mamma Caroline fick höra om Veronicas insats kom hon in till butiken för att tacka henne personligen.

– Jag är så imponerad över att någon reagerade. Det är inte lätt att veta hur personer som har diabetes blir när blodsockret blir lågt, vanligtvis tror människor att de är onyktra. Hade hon inte reagerat som hon gjorde hade han kunnat hamna i koma. En stor ros ska hon ha, säger Caroline.

Oliver håller med:

– Det var jättesnällt att hon hjälpte mig så snabbt och visste vad hon skulle göra. När man börjar se suddigt, skaka och bli vinglig så är dextrosol bäst för det höjer blodsockret snabbast. Det kunde ha gått mycket värre om de inte hade gjort något.