Här ska unga och äldre bo tillsammans – och umgås

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2018-01-20

Unga och äldre ska bo tillsammans och umgås.

En ny form av socialt boende ska öppnas där äldre och unga ska bo tillsammans och umgås med varandra.

– Det kan handla om allt från att fika en timme med sin granne eller att ta en promenad till att laga mat eller gå på bio tillsammans, säger Przemek Malachowski, chef för bosocial utveckling på Helsingborgshem, till Helsingborgs Dagblad.

Ett före detta äldreboende på Fredriksdal, i Helsingborg, ska göras om till en ny form av socialt boende. Där ska äldre och unga, svenskar och nysvenskar, bo och umgås med varandra.

– Vi ser framför oss ett gemensamhetsboende där de här två, tre grupperna bor tillsammans och där de yngre åtar sig att göra en social insats för de äldre och med varandra, säger Przemek Malachowski, chef för bosocial utveckling på Helsingborgshem, till HD.

Kommer att blandas på alla våningsplan

31 av lägenheterna blir trygghetslägenheter för personer över 70 år. Det är äldre som redan bor i området som ges förtur till hälften av dessa. 20 lägenheter kommer vara till för personer under 25 år – hälften av lägenheterna är för unga som fått uppehållstillstånd och den andra hälften till andra unga.

De yngre och äldre kommer att blandas på alla våningsplan och alla kommer att ha tillgång till de gemensamma köken. På bottenvåningen kommer det dessutom finnas större gemensamma ytor. Dessutom planeras en restaurang, bibliotek, gym eller mediarum.

Ställs krav på de unga

Det kommer att finnas konkreta krav på de unga som flyttar in. De ska åta sig minst två timmar social insats varje vecka, dessutom ska de ha närvaro vid måndagsmöten där man planerar aktiviteter.

– Det kan handla om allt från att fika en timme med sin granne eller att ta en promenad till att laga mat eller gå på bio tillsammans. Det får de boende själva styra och målet är att det ska bli en naturlig grej. 

De unga i sin tur får behålla sina köpoäng, vilka man annars normalt förlorar när man går en lägenhet. Dessutom dubblas de med tiden i huset.

Är man ung och vill bo i huset måste man anmäla sitt intresse, sedan väljer man ut personer bland dessa genom intervjuer.

Inspirationen till boendet kommer från bland annat Nederländerna, Frankrike, Italien och Finland som infört olika mixar av unga och äldre, nyanlända och äldre eller yngre samt personer med funktionsnedsättningar.

– Vi vill höja ambitionerna när det gäller den sociala inkluderingen och samtidigt bidra till bostadsbehovet till flera än äldre, säger Peter Malachowski till HD.

Följ Goda nyheter på Facebook

Följ ämnen i artikeln