Spred bilder av död kropp – riskerar fängelse

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
1 av 11 | Foto: David Mirzoeff / AP
”Search and Rescue” personal söker igenom Grenfell Tower efter branden.

NYHETER

När mannen hittade en liksäck på marken i närheten av det brinnande Grenfell Tower ska han ha öppnat den, tagit bilder och laddat upp dem på Facebook.

Nu riskerar han tre månader i fängelse.

Den 43-årige mannen bor i närheten av Grenfell Tower, och ska i onsdags ha varit på väg med te till brandmännen när han hittade en liksäck på marken. Först ska han då ha filmat och fotograferat liksäckens utsida – sedan ska han ha öppnat säcken och tagit ytterligare fem bilder på offrets ansikte och kropp. Därefter ska han ha laddat han upp bilderna på Facebook. Nu riskerar han fängelse i tre månader, skriver The Telegraph.

De anhöriga ännu inte meddelade

– Han laddade upp fotografier och en video av den avlidne i liksäcken, och sedan fem fotografier av överkroppen, ansiktet och blodet som hade runnit från kroppen, säger åklagare Tom Little vid Westminster Magistrates Court till The Telegraph.

Han förklarar att det verkar som att den avlidne, som då ännu inte identifierats, kan ha varit en person som hoppat från den brinnande byggnaden och inte överlevt. Vid fototillfället väntade kroppen enligt honom förmodligen på att bli transporterad till bårhuset.

Efter att mannen gripits av polisen togs bilderna bort från Facebook, men skadan var redan gjord. Tom Little menar att gärningen har extra högt straffvärde eftersom den avlidnes död ännu inte hunnit bekräftas till de anhöriga när fotona laddades upp.

”Ville visa hur kroppen behandlades”

Mannen ska ha erkänt brottet. Enligt hans försvarsadvokat Michelle Denney hade han dock en bra anledning till att göra som han gjorde.

– Han hittade den avlidne och chockades av att kroppen var där utan tillsyn, säger hon.

Hon menar att mannen laddade upp bilderna för att dra uppmärksamhet till hur kroppen behandlades.

– Han accepterar att han borde ha tagit ned bilderna och att det var omdömeslöst. Han ber om ursäkt till offrets familj och alla andra offer för det han gjorde, säger Michelle Denney.

”Absolut ingen respekt för detta stackars offer”

Nu verkar det som att mannen står inför tre månaders fängelse – sex veckor för varje åtalspunkt – samt att betala 200 pund (cirka 2 400 kronor) i kompensation och avgifter.

– Hela landet, om inte hela världen, har chockats av det som hänt de senaste dagarna i relation till branden i Grenfell Tower. Det fruktansvärda ska inte underskattas. De dödas värdighet måste alltid respekteras. Det du gjort genom att ladda upp dessa bilder visar absolut ingen respekt för detta stackars offer, sade distriktdomaren Tanweer Ikram och fortsatte:

– Brotten är så allvarliga att samhällstjänst eller ett ekonomiskt straff inte skulle motsvara brottets allvarsgrad.

Publicerad: