Frias från sprängningar i Kista och Husby

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2021-04-14

Även Svea hovrätt frikänner en 23-årig man från två fall av anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, efter två explosioner som skakade nordvästra Stockholm förra vintern.

De båda sprängningarna inträffade natten till den 21 januari förra året i två flerbostadshus i Kista och Husby i Stockholm.

Explosionerna ägde rum med bara några minuters mellanrum och orsakade omfattande materiella skador på fastigheterna men även vissa personskador.

Sju personer befann sig i de direkt drabbade lägenheterna, två av dem var barn. Utöver dessa drabbades ett 90-tal personer som bodde på adresserna.

Enligt åklagaren hade 23-åringen förmått andra personer att utföra sprängningarna, men likt tingsrätten anser Svea hovrätt att det inte är bevisat.

Mannen döms dock för misshandel, försök till grov utpressning och försök till grovt olaga tvång till två års fängelse.

Likt tingsrätten anser hovrätten att utpressningsförsöket och försöket till olaga tvång som mannen döms för har ett tydligt samband med då båda sprängningarna, samt att mannen känt till mer om explosionerna än vad han har berättat, men att det saknas konkret bevisning för att han anstiftat någon att utföra sprängningarna.