Blixtbeskedet: Västra Götaland inför distansskola

Av: Anna Sjögren, Linus Lindgren, Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Högstadieskolor och gymnasier i Västra Götaland rekommenderas att införa distansundervisning – redan i dag. Det rapporterar P4 Skaraborg.

Men beslutet kommer för sent menar Göteborgs stad – som inte hinner ställa om.

– Jag kan bara säga att det är olyckligt att det kommer så sent, säger Axel Darvik (L), skolkommunalråd till GP.

Flera skolor i regionen har haft sportlov under den senaste veckan. Eva Dahl, skolchef i Grästorps kommun, säger till kanalen att det regionala smittskyddet kom med rekommendationen på sent på söndagskvällen.

Bakgrunden är de senaste dygnens rapporter om smittspridning i fjällorterna och om förekomsten av den brasilianska virusmutationen i region Gävleborg.

– Vi följer utvecklingen väldigt noga och vet att det händer saker snabbt, då får vi också agera snabbt, säger Eva Dahl.

Rekommendationen kommer alltså bara några timmar innan många skolor i regionen skulle öppna igen efter sportlovet.

"Vi är medvetna om att flera skolor kan behöva en eller några dagar att ställa om", skriver regionen i sitt pressmeddelande. Det finns dock inga rekommendationer om provtagning eller hemkarantän enbart på grund av resor inom landet.

Smittskyddet på regionen motiverar beslutet med de senaste dygnens rapporter om smittspridning svenska fjällorter och upptäckten av den nya brasilianska virusvarianten i Gävleborg.

– Vi har de senaste dagarna fått rapporter om trängsel på en del fjällorter och rapporter om folk som blivit sjuka där men även på idrottsläger. Det som avgjorde var uppgiften om den brasilianska virusvarianten i Gävleborg. I det här läget betyder det att vi vill beluta om en extra försiktighetsåtgärd, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Smittskydd Västra Götaland skriver att distansundervisning rekommenderas veckan efter sportlovet. Det innebär antingen veckan 8 eller 9, beroende på när sportlovet är.

”Det är olyckligt”

Det snabbt fattade beslutet får nu kritik. För Göteborgs del, som hade sitt sportlov förra veckan, är det omöjligt att följa beslutet.

– Det kom sent igår kväll men vi har inte fått informationen förrän nu på morgonen. Jag kan bara säga att det är olyckligt att det kommer så sent till att börja med, säger Axel Darvik (L), skolkommunalråd i Göteborg till GP.

Leif Dotevall har förståelse för att beslutet ställer till det för skolor och elever.

Västra Götaland har gått ut och avrått från icke-nödvändiga resor under sportlovet. Folkhälsomyndigheten säger att sportlovsresor är okej, så länge man följer regler och rekommendationer om att hålla avstånd och reser smittsäkert.

Blir det dubbla signaler till folk?

– Folkhälsomyndigheten står för den nationella bilden. Vår uppgift är att se till att så få som möjligt här i Västra Götaland smittas, säger Leif Dotevall.

– Vad de inte visste då innan sportlovet var att vi har spridning av andra mutanter, de kände ju inte till att vi har fall av den brasilianska varianten.

Det här innebär att många skolor nu kommer att ha undervisning som vanligt idag. Planen är att skolorna ska ställa om till tisdagen.

Sydsveriges sportlov börjar nu vecka 8 och Mellansveriges sportlov börjar veckan därefter. Norrlands sportlov börjar vecka 10.

Skidåkare i Sälen i mitten av februari.
Foto: Stefan Jerrevång
Skidåkare i Sälen i mitten av februari.

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE