Kastade yxor med dödshot

Publicerad 2014-01-22

Ligan grävde upp gravar, satte eld på hus och kastade in yxor i offrens hem med dödshot.

Motivet: att visa sin avsky mot pälsindustrin.

– Vi har mått väldigt dåligt, säger en av lantbrukarna till Brottscentralen.

Fem personer kommer inom kort att ställas inför rätta i Skaraborgs tingsrätt för en serie grova brott under förra året mot personer som kan knytas till pälsindustrin.

– Mordbranden i juni är kanske det allra allvarligaste, säger åklagare Sofia Karlsson, som lämnat in den 33 sidor långa stämningsansökan.

Flera av de fem misstänkta djurrättsaktivisterna är kända av polisen sedan tidigare. De misstänkta är en man i 30-årsåldern och fyra ungdomar i 20-årsåldern. De är anklagade för mordbrand, grov skadegörelse, brott mot griftefriden och olaga hot.

– Vi har mått väldigt dåligt. Vi hade inte räknat med detta, men vi är nöjda med polisens insats, säger en av lantbrukarna som vill vara anonym.

Skulle spränga hus

Enligt åtalet har ligan upprepade gånger hotat och trakasserat lantbrukaren, som hade planer på att starta uppfödning av minkar, genom att skicka hotbrev till hans släktingar. I breven framgick att om de inte fick mannen att lägga ner planerna skulle deras hus jämnas med marken. Mannens revisor fick också hotbrev där de hotar med att ”de han älskar” skulle råka illa ut om han inte avsa sig uppdragen.

Har någon av personerna som hotats valt att sluta med sin verksamhet?

– Det vågar jag inte svara på. Men det jag vet är att en revisor som arbetade åt en av minkuppfödarna har avslutat sina uppdrag efter att ha blivit hotad, säger Sofia Karlsson.

Hur har gruppen organiserat sig?

– De verkar ha planerat de gärningar de ska begå väldigt noga innan. Såvitt vi vet är inga fler inblandade i de här gärningarna. Vi tycker oss se att det är den här kärntruppen som utför de kriminella handlingarna, säger Sofia Karlsson.

Grävde upp gravar

Enligt åtalet har aktivisterna också skändat gravar vid minst två tillfällen. Den 14 maj 2013 har ligan enligt åklagaren grävt upp en sten från en familjegrav och ersatt den med en sten med namnet på en företrädare för pälsindustrin. En annan gång ska man ha grävt upp familjegraven till en annan minkuppfödare och skickat hotfulla brev.

En man fick två yxor inkastade genom ytterdörren med budskap som ”inga fler minkfarmar”. En annan familj fick en yxa med budskapet ”minkfarm=död” inkastad genom fönstret.

Ska ha tillverkat sprängmedel

En av minkuppfödarena var nära att förlora minkar till ett värde av mellan fem och sex miljoner kronor då de åtalade försökte släppa ut djuren i naturen. De åklagade har slutligen, enligt åklagaren, köpt in material för att tillverka sprängmedel. Den man som Brottscentralen pratat med har inte blivit skrämts av händelserna.

– Nej, vi är inte avskräckta. Personerna var mer eller mindre sjuka och vi har inte gjort något fel. Vad man än gör finns det någon som tycker att man gör fel.

ANNONS