Sexutnyttjade 23 anorektiker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-17

Terapeuten David Britten, 54, jagas för sexövergrepp: "Han betedde sig som ett pedofilt rovdjur"

En manlig expert på ätstörningar i England som utnyttjat minst 23 av sina patienter sexuellt under 20 år tros ha lämnat landet.

– Han valde medvetet ut sårbara patienter, enligt utredaren Alison McKenna.

En av de 23 anorexipatienter som utnyttjades sexuellt av den jagade terapeuten

David Britten, 54, har under 20 år utnyttjat kvinnor som sökt hjälp för ätstörningar, det visar en rapport från hälsomyndigheten i England, skriver Daily Mail.

Han var expert på ätstörningar och föreståndare för ett allmänsjukhus i London. Det var där han fick tillgång till sårbara kvinnor som sökte hjälp för ätstörningar. Han hamnade i en maktsituation som han missbrukade.

Sårbara patienter

– Han valde medvetet ut sårbara patienter som han vårdade för sin egen sexuella tillfredställelse, säger Alison McKenna som leder utredningen.

Hittills finns 23 bekräftade kvinnor som råkat ut för sexuella övergrepp av Daid Britten. En del så unga som 17 år, skriver Daily Mail.

Sarah Harman är advokat och företräder 13 av de utsatta kvinnorna. Hon hävdar att han under en period hade åtta förhållanden samtidigt med kvinnor som sökt hans hjälp.

– Han betedde sig som ett pedofilt rovdjur, säger hon till Daily Mail.

Liv är förstörda

– Det här var väldigt unga kvinnor, en del under 18. De var i ett förpubertalt tillstånd efter sviterna av anorexia. Flera av dem var sexuellt oerfarna. I en del av fallen har deras liv blivit förstörda, fortsätter hon.

David Britten blev anmäld av två gånger under 90-talet men friades. När en tredje undersökning startade 2002 hade han redan lämnat landet.

Är försvunnen

Då började även flera av hans offer att höra av sig och berätta. Han är fortfarande på fri fot och söks av polisen.

Som dock säger att det kan vara svårt att åtala honom eftersom reglerna har varit otydliga om det är ett övergrepp att utnyttja ett överläge som läkare.