De plockar ut miljoner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-12

Då: Riksdagen Nu: De får bidrag och slipper jobba

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT GÖRA LISTAN STÖRRE

Regeringen slaktar a-kassan.

Men har du suttit i riksdagen kan du låta bli att jobba i åratal – med frikostiga bidrag från staten.

I oktober delade 89 tidigare ledamöter på två miljoner kronor.

Moderaten Bengt Wittbom satt i riksdagen i elva år på 1980- och 90-talen. Han lever fortfarande på sin tid i riksdagen. Sammanlagt har 61-åringen under nästan 17 år fått 3 666 456 kronor i inkomstgaranti av skattebetalarna.

Samtidigt har han jobbat i det egna konsultföretaget.

– Det är inte möjligt att ta ut någon lön ur ett bolag som inte genererar några vinster, säger Bengt Wittbom.

Ser inga problem

Han ser inga principiella problem med att ha levt på inkomstgarantin i 17 år.

– I de regler som gällde när jag slutade i riksdagen stod det att inkomstgarantin kunde vara livsvarig. Något annat behöver jag inte bry mig om, säger Bengt Wittbom.

Vänsterpartisten Marianne Eriksson har inte sökt ett enda jobb sedan hon lämnade EU-parlamentet 2004. Nu får hon 23 237 kronor i månaden.

– Jag föreläser om människohandel 20-30 gånger om året. Fördelen med inkomstgarantin är att jag inte behöver ta ut något arvode, säger hon.

88 miljoner totalt

Bengt Wittbom och Marianne Eriksson är långt i från ensamma om att leva på lyxpension efter riksdagskarriären.

Just nu får 89 före detta parlamentariker inkomstgaranti från riksdagen. Sammanlagt har de fått 88 miljoner kronor utan att jobba.

En ledamot som suttit i riksdagen eller Europaparlamentet i minst tre år har rätt till en inkomstgaranti när denne lämnar sitt uppdrag. Ett slags a-kassa för politiker, en trygghet när han eller hon söker nytt jobb.

2006 stramades reglerna åt. Men villkoren är fortfarande långt mer generösa än för vanliga arbetslösa.

 För dem som suttit mer än sex år är inkomstgarantin inte tidsbegränsad. I den vanliga a-kassan hade de åkt ut efter 300 dagar.

  Vanliga arbetslösa får max 80 procent av 18 700 kronor. Det gäller inte riksdagsmännen. Första året får de ut 80 procent av sin totala inkomst från riksdagen, med extra arvoden inräknade.

 Vanligt folk blir av med a-kassan om de inte söker jobb. Riksdagsledamöterna kan lugnt plocka ut sina pengar utan krav på motprestationer.

 Arbetslösa måste avveckla sina bolag eller låta dem vila för att få a-kassa. De som lämnat riksdagen kan fortsätta driva företag och samtidigt få inkomstgaranti.

Bakläxa ovanligt

Sedan 2006 är det riksdagens arvodesnämnd som kontrollerar att reglerna följs. Men det är ovanligt att tidigare ledamöter får bakläxa.

– Vi har fattat ett beslut om jämkning. Det skedde i våras och gällde den förre riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson (s), säger nämndens ordförande Johan Hirschfeldt.