”Ren tur att det löstes”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-10

Ny bok avslöjar polismissarna vid Anna Lindh-mordet

Utredningen av mordet på Anna Lindh har beskrivits som ett skolexempel på bra polisarbete.

I själva verket begicks flera allvarliga misstag.

– Mordet kunde lösas tack vare en god portion tur, avslöjar den pensionerade polischefen Eric Rönnegård i en kommande bok.

När Anna Lindh blev attackerad på NK i Stockholm 11 september 2003 gjorde högsta polisledningen sig skyldig till en rad grava försummelser de första 15 timmarna.

Händelsen betraktades som en grov misshandel på vem som helst – en lindrig skada i en arm. Inte ett mordförsök på Sveriges utrikesminister.

Polisens inarbetade plan för grövre våldsbrott sattes därför inte igång. Det fick flera konsekvenser, skriver Rönnegård:

I stället för attt dra på för fullt och kalla in förstärkning skickades poliser hem och förbjöds jobba övertid.

De poliser som var på plats vid NK fick fullt upp med att hålla ordning, försöka hitta vittnen och förhöra dem  – samtidigt som de skulle säkra spår efter gärningsmannen.

Signalementet blev felaktigt, exempelvis att gärningsmannen skulle bära en arméjacka.

En specialinköpt telefonväxel kopplades inte in – och ett stort antal samtal kom inte fram till tipscentralen.

– Det saknades poliser för angelägna insatser som att sätta upp kontroller och polisspärrar på strategiska platser och sätta igång att förhöra de många vittnen som hade funnits på varuhuset, skriver Eric Rönnegård.

Stoppade granskning

På ett nästan kusligt sätt återkom en rad fel och brister av samma typ som tidigare kritiserats av Palmeutredningens granskningskommissioner.

Eric Rönnegård, som var en av Stockholmspolisens allra högsta chefer, är även kritisk till dåvarande justitieministern Thomas Bodström (s) som senare stoppade en granskning av polisarbetet.

– Mordet blev uppklarat och gärningsmannen dömd. Med det som enda underlag uteslöt departementet att polisen kunde ha begått allvarliga fel.