Soppatorsk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-22

Kinas oljeaptit hotar allt som vi tar för givet

Svart guld Från och med nästa år kommer oljeproduktionen sjunka med fyra miljoner fat – om dagen. Det säger Kjell Aleklett, professor i fysik vid Uppsala universitet och ordförande i organisationen ASPO som jobbar med information kring oljekrisen.

Glöm sista minuten-resan till solen. Maten i butikerna blir chockdyr.

När oljan sinar försvinner även saker du tar för givna.

Världens länder är samlade i krismöte.

Men för kineserna fortsätter oljefest-en – till billiga priser och i allt större mängder.

Professor Kjell Aleklett.

Oljepriset skjuter i höjden och når hela tiden nya rekord.

I dag träffas oljeländerna och oljeslukarna i västvärlden för ett krismöte i Jedda i Saudiarabien. Samtidigt når oljeproduktionen just nu sin topp. Det hävdar Kjell Aleklett, professor i fysik vid Uppsala universitet, som länge studerat tillgången av olja.

– Ja, det är nu. I dag produceras 85 miljoner fat om dagen. Om ett år kommer produktionen från dagens fält att vara 81 miljoner per dag. För varje år som går kommer vi att tappa fyra miljoner fat om dagen, säger han.

14 gånger dyrare

Samtidigt som oljeproduktionen slår i taket och sakta vänder nedåt, ökar efterfrågan på olja – inte minst från Kina och Indien. Det är detta som fått oljepriset att rusa iväg från tio dollar för tio år sedan, till nära 140 dollar i dag.

– Chefen för flygplanstillverkaren Airbus sa häromdagen till mig att när oljan kostar 200 dollar fatet kommer flygindustrin att kollapsa, säger Kjell Aleklett.

Detta gör att världens ekonomier kan stå inför en djup kris. Matpriserna kan rusa i höjden av flera skäl:

Jordbruksmaskiner drivs med diesel.

Konstgödsel och besprutningsmedel görs av olja och naturgas.

Varorna ska sedan transporteras, med flyg, lastbil eller båt.

– Den skörd som nu växer på åkrarna, har kostat dubbelt så mycket att framställa jämfört med förra året, säger Kjell Aleklett.

”Kan kollapsa”

I bästa fall hittar vi vägar att ersätta oljan med nya energikällor. I värsta fall kan den globala ekonomin kollapsa.

Politikerna inser inte allvaret, menar fysikprofessorn.

– Det här är en problematik som är så stor att det innebär beslut som inte är så trevliga för folk. Antingen låter man marknaden reglera det och då får vi de höga priserna. Eller så reglerar man den efterfrågan på olja vi har i dag. Men det här verkar vara politiskt omöjligt, säger Kjell Aleklett.Jonathan Jeppsson

Västvärlden ser hjälplöst på medan grunden för dess välstånd - billig olja - rycks undan.

På mindre än ett år har oljepriset fördubblats. För tio år sedan kostade ett fat olja tio dollar mot dagens 140. Experter tror att det klättrar upp till 200 dollar inom två år.

Men varför?

Oljeaptiten hos Kina och Indien är viktigaste förklaringen. Två jättar ivriga att så snabbt som möjligt utvecklas till moderna industriländer.

Kinas enorma handels-överskott gör att staten kan absorbera nästan vilket oljepris som helst.

Medan vi svär vid bensinpumpen märker kinesiska konsumenter ingenting.

Regeringen låter helt enkelt bli att föra prisökningarna vidare. Även Indien har kraftiga subventioner. Detta är nyckeln till att efterfrågan hela tiden stiger och ingen i Kina vill spara.

Inför krismötet lovade Saudiarabien att öka sin produktion, enda oljeland-et som med kort varsel kan göra det. Men oljan är av sämre kvalitet och behöver raffineras extra mycket.

Så någon större prissänkning är inte trolig.

Amerikaner skakas av ett bensinpris som sprängt vallen fyra dollar per gallon (cirka fyra liter). Folk byter till bensinsnålare bilar. Begagnade stadsjeepar är så gott som osäljbara.

USA står ensamt för 25 procent av världens energiförbrukning. En orimligt hög siffra.

Att USA börjar spara energi på allvar och att Kina låter folk betala vad det kostar är enda sättet att hindra oljepriset från att nå nya rekordnoteringar.

På sikt måste nya energislag till.