Statsministern orolig för konsekvenserna

Publicerad 2016-11-09

Starka reaktioner från många svenska politiker Bildt: Spänn fast säkerhetsbältet

Stefan Löfven hoppades på Hillary Clinton. 

När Donald Trump nu tar över som världens mäktigaste man är han orolig över konsekvenserna.

– Han vill gå mot ett mer introvert USA, det är inte bra för Sverige, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade valresultatet kort efter Donald Trumps segertal i New York. I talet visade Trump upp en mer nedtonad retorik, han tackade Hillary Clinton för en bra kampanj och pratade om vikten av att ena USA.

– Hittills har han inte bidragit till något "unite-USA". Det har varit hård retorik och personangrepp i den här valrörelsen. Nu får vi ta fasta på att han har uttryckt sig mer enande och han får visa handling, säger Stefan Löfven.

Vad tror du detta får för effekt för Sverige?

– Vi har analyserat och förberett oss på båda valresultaten. Han vill gå mot ett mer introvert USA, det är inte bra för Sverige. Vi måste påvisa vikten av en fortsatt handel mellan Europa och USA.

Stefan Löfven har varit tydlig med att han ville se Hillary Clinton som USA:s nästa president. Nu pratar han om vikten av att upprätthålla goda relationer med USA. På frågan om han inte är besviken säger han:

– Jo, eftersom jag hellre hade sett Hillary som president. Men jag är statsminister i Sverige och jag måste förhålla mig till resultatet. Den professionella attityden har jag hela tiden haft.

Ett osäkert kort

Enligt utrikesminister Margot Wallström kommer Trumps vinst att innebära stor osäkerhet utrikespolitiskt.

– Det är viktigt att vi omedelbart ser till att knyta kontakter, USA är viktiga för oss, och också att vi försöker påverka i rätt riktning, förstärka demokratin och våra relationer.

Efter valresultatet blir det ännu viktigare att Sverige står upp för alla människors lika värde, menar Margot Wallström. Kvinnofientliga uttalanden, som Trump gjort sig känd för, måste mötas med ett tydligt avståndstagande.

”Klimat vi inte vill ha här”

Stefan Löfven tryckte i sina kommentarer i SVT tidigare i morse på vikten av att inte ryckas med av det hårda politiska klimatet som rått under den amerikanska valrörelsen.

– Det hatiska politiska klimatet vill vi inte ha i Sverige och Europa och alla politiska ledare har ett ansvar att se till att det inte blir så. Vi måste kunna ha en tuff politisk debatt utan att det sprider hat och splittring, sa statsministern.

”En klump i magen”

De flesta andra partiledarna valde att uttrycka sin åsikt på Twitter.

Moderaternas Anna Kinberg Batra skrev att ”USA har valt sin president. Viktigt nu med försoning efter hätsk kampanj och konstruktiva relationer med omvärlden, EU och Sverige”.

Centerpartiets Annie Lööf twittrade ”Jag är både bedrövad och beslutsam. Världen går in i en ny tid. Nu krävs tydligt politiskt ledarskap i ett oerhört osäkert läge.”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skrev kort och gott: Sörj inte - organisera er!

Liberalernas Jan Björklund skriver att ” Trump har uttalat sig mycket skeptiskt och kritiskt om Nato. Ödesfråga för Europas frihet. Transatlantiska samarbetet måste fortsätta.”

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor säger till TV4 Nyhetsmorgon att ”vi har vaknat till en oroligare värld" och att om Trump blir president så är det dåligt både för jobben och säkerhetsfrågorna, samt att Putin kommer testa honom i Vita huset.

Bildt: Spänn fast säkerhetsbältet

Även Liberalernas Birgitta Ohlsson säger till SVT att ”det är en sorgens natt i Washington och en besvikelsens morgon i Stockholm.

Flera andra svenska politiker har reagerat starkt på det oväntade resultatet. Redan vid midnatt skrev politikern Carl Bildt på sin blogg att ”så håller det otänkbara dock på att bli den verklighet vi kommer att tvingas att leva med”. Bildt twittrade senare: ”En osäker värld har blivit allt osäkrare. Spänn fast säkerhetsbältet”.

STÄLLNINGEN JUST NU

Läget stat för stat

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

 PLUS:  USA:s framtid